Vodeće tehnološke kompanije zaradile dodatnih 3,4 biliona dolara u 2020. godini

Sedam najvrijednijih američkih tehnoloških kompanija, i to Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook, Tesla i Nvidia, prikupile su dodatnih 3,4 biliona dolara u 2020. godini, uglavnom zahvaljujući pandemiji.

Koronavirus nije uspio da uspori kontinuiranu prodaju iPhonea, rast Amazonove e-trgovine ili Googleovu i Facebookovu vladavinu online svijetom. Šta više, situacija uzrokovana pandemijom podstakla je rast profita tehnoloških kompanija.

Najveće iznenađenje je autoindustrija Elona Muska. Tesline dionice su rasle devet puta ove godine, podigavši tržišnu vrijednost proizvođača električnih automobila sa 76 milijardi dolara početkom godine na 669 milijardi dolara na kraju 2020. godine. Uprkos zatvaranju fabrika na početku pandemije, Tesla se vratio i isporučio rekordan broj vozila u trećem kvartalu godine.

U međuvremenu, proizvođač čipova Nvidia više je nego udvostručio svoju vrijednost u 2020. godini, sa ukupnom tržišnom kapitalizacijom od 323 milijarde dolara, što ga čini sedmom najvrijednijom tehnološkom kompanijom u SAD-u.

Ipak, daleko najveći rast prihoda zabilježio je Apple zahvaljujući rastu dionica od 81 posto. Godina pandemije donijela je profit i Amazonu čija vrijednost je porasla za dodatnih 710 milijardi dolara. Microsoft je prikupio dodatnih 480 milijardi dolara, dok se vrijednost Alphabeta povećala za 268 milijardi, a Facebooka za 193 milijarde dolara.

Dobit tehnoloških kompanija jasno se ogleda i u redovima najbogatijih ljudi na svijetu. Osnivač Amazona Jeff Bezos je najbogatija osoba na svijetu, a slijede ga direktor Tesle Elon Musk i suosnivač Microsofta Bill Gates. Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je na petom mjestu, a u prvih deset su i Googleovi osnivači Larry Page i Sergey Brin.

Izvor: Klix.ba

Check Also

Prvo odluka o koncesiji, pa o gradnji terminala na podgoričkom aerodromu

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore (ACG), Vladan Drašković, saopštio je da se o gradnji novog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.