Uzlet bitcoina: Je li tek započeo dugoročni trend rasta?

Dodajte komentar

Zbog rastuće prijetnje inflacije, cijene zlata su prošle godine porasle za 25 posto, ali to je ništa u poređenju s rastom bitcoina, kojeg neki zovu i digitalnim zlatom.

Vrijednost bitcoina lani je uzletjela 300 posto i konačno postavila rekord čak i u poređenju sa zlatom. U petak je cijena bitcoina dostigla 15,4 zlatne unce i tako premašila vrijednost iz decembra 2017. U dolarima je rekord pao sredinom decembra, kada je bitcoin prvi put trebalo platiti više od 20 hiljada dolara. No, nagli rast nije prestao, samo dvije nedjelje kasnije – jučer u 13.20 – pala je granica od 30 hiljada dolara, a za nekoliko sati još 31, 32 i 33 hiljade dolara.

Potražnja za bitcoinima ne jenjava, sve je više onih koji ne vjeruju u klasičnu valutu, ali bitcoin prepoznaju kao dobrog čuvara vrijednosti. Ponuda je sve ograničenija, jer se sve više investitora kladi na strategiju “držanja” i ne žele da prodaju uprkos unatoč značajnom rastu rastu, FOMO efektu ili strahu od investitora prije nego što propuste priliku takođe moraju biti uzeti u obzir.

Godina 2021. biće slična 2017. godini, a cijena bitcoina porašće puno više nego danas.

Činjenica da su se prošle godine igri pridružili i PayPal, CashApp i slične važne finansijske kompanije, dodatno je ojačala ulogu bitcoina u finansijskom svijetu. Tržišna kapitalizacija već se popela na više od 600 milijardi dolara (među svim kriptovalutama BTC već ima 72 posto udjela). Slijedi li sličan slom kakav smo doživjeli prije tri godine, ili je ovaj put priča drugačija? Mišljenja su, naravno, podijeljena.

Većina analitičara procjenjuje kako dugoročno bikovski trend tek započinje. Razne kompanije, fondovi i svjetski poznati investitori i milijarderi poput Grayscale Bitcoin Trust, Block.one, MicroStrategy, Ray Dalio i drugi, takođe podržavaju “Rat Poison Poquaed”, kako je bitcoin imenovao poznati Warren Buffett 2018. godine, se nije pokazao pogrešnom investicijom. Godina 2021. bit će slična 2017. godini, a cijena bitcoina porašće puno više više nego što je danas “.

“Vrlo je vjerojatno da će imovina na kraju preći 100.000 dolara po novčiću”, napisao je u subotu u e-poruci Sergey Nazarov, suosnivač Chainlinka, globalnog blockchain projekta.

“Ljudi godinama neprestano gube vjeru u svoje valute, a monetarna politika koja je posljedica ekonomskog uticaja koronavirusa samo je ubrzala ovaj pad”, dodao je.

Više konkurentskih kriptovaluta koristi sličnu tehnologiju. Drugi najveći Ethereum zaradio je 2020. godine nevjerovatnih 465%, a u subotu je porastao za gotovo 7%.

Siniša Malus

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *