Obveznice izdate pravovremeno

Odluka o izdavanju obveznice u prvoj sedmici mandata Vlade bila je ispravna i pravovremena, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On je na Tviteru saopštio da je ekonomska aktivnost u Crnoj Gori u III kvartalu 2020. godine bila manja za preko 430 miliona eura u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Istovremeno, kako je dodao, Crna Gora je zabilježila najviši pad ekonomske aktivnosti u poređenju sa svim drugim zemljama u Evropi, i to u iznosu od 27% u odnosu na isti period prethodne godine.

“Nakon ovakvih podataka – Crnoj Gori bi vrlo teško bilo da sada izađe na međunarodno tržište kapitala, i pozajmi novac – potreban da vrati skoro 400 miliona eura dugova koji dolaze na naplatu u 2021 godini i finansira predviđeni budžetski deficit a da ne govorim o novcu potrebnom za investicije u razvojne projekte”, kazao je Milatović.

U takvoj situaciji, kako ističe, imali bi samo dvije opcije: “da uđemo u jako težak aranzman sa MMF-om ili da tražimo bilateralne kredite (koji dolaze sa političkim uslovima). I naravno treću opciju (skoro pa nezamislivu) da kao zemlja uđemo u ne-servisiranje otplate dugova (ili plata i penzija)”.

Podsjećamo, Vlada Crne Gore emitovala je državne obveznice na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura 9. decembra prethodne godine.

Check Also

Telekom: Najzadovoljniji korisnici, rast prihoda i 80 odsto veća dobit

Crnogorski Telekom je u prvoj polovini 2021. godine postigao najveće zadovoljstvo korisnika na tržištu telekomunikacija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *