Ilustracija

Koje zemlje su najozbiljnije pristupile imunizaciji stanovništva

Iako je Velika Britanija prva na svijetu odobrila vakcinu protiv korone, Izrael je do sada najdalje odmakao u imunizaciji.

U Britaniji je imunizacija Fajzerovom vakcinom započeta već osmog decembra, a do 1. januara dato je više od milion doza. Očekuje se međutim da će ovaj tempo biti značajno ubrzan, budući da od danas na britanskom tlu počinje isporuka vakcine koju su razvili AstraZeneca i Oksford univerzitet. Samo ove nedjelje biće isporučeno 530.000 doza ove vakcine.

AstraZeneca je, za razliku od svojih konurenata, razvila jeftin proizvod koji se jednostavno skladišti, što znači da bi mogao da omogući masovniju vakcinaciju, za sada samo na Ostrvu, jer je jedino tamo odobren.

Izrael vakcinisao 12 odsto svoje populacije

Iako su bili debitanti u ovoj disciplini, britanske napore zasijenio je uspjeh pragmatičnih i organizovanih Izraelaca. Oni su sa vakcinacijom započeli 19. decembra, pri čemu su u početku prioritet bile osobe starije od 60 godina, zdravstveni radnici i rizične grupe. Međutim, svi oni su vrlo brzo primili prvu dozu Fajzerove vakcine, tako da se obuhvat imunizacije proširio. Do 3. januara ova zemlja je vakcinisala 1,1 stanovništva, odnosno 12 procenata svoje ukupne populacije.

Tako se Izrael našao na prvom mjestu po udelu vakcinisanog stanovništva u ukupnoj populaciji, a slijede ga Bahrein i tek na trećem mjestu Velika Britanija.

Francuska kaska za ostatkom Evrope

U EU, koja ima veoma kompleksnu a samim tim i sporu administraciju, do sada je odobrena samo Fajzerova vakcina. Sa imunizacijom u Uniji je započeto 26. decembra i do sada se kao najefikasnija u ovome pokazala Danska. Do 2. januara je od 5,8 miliona stanovnika ove skandinavske zemlje vakcinu primilo 45.800 njih.

Među najsporijima u ovoj disciplini nalazi se Francuska u kojoj je tri dana od početka vakcinacije prvu dozu primilo manje od 100 ljudi. Poređenja radi, Njemačka je za to vreme vakcinisala 190.000 stanovnika. Razlog za ovako slab rezultat Francuske je široko rasprostranjen skepticizam prema vakcinama. Naime, 40 odsto Francuza je u anketama reklo da bi primilo vakcinu, dok ta brojka u Kini dostiže 80 odsto, 77 odsto u Velikoj Britaniji i 69 odsto u SAD.

Izvor: Euronews

Check Also

Telekom: Najzadovoljniji korisnici, rast prihoda i 80 odsto veća dobit

Crnogorski Telekom je u prvoj polovini 2021. godine postigao najveće zadovoljstvo korisnika na tržištu telekomunikacija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *