Cijene nafte u svijetu prošle godine pale za više od 20 posto

Dodajte komentar

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice blago porasle, ali u cijeloj prošloj godini pale su više od 20 posto jer je koronakriza izazvala pad potražnje za “crnim zlatom”.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je porasla jedan posto, na 51,80 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,6 posto, na 48,52 dolara.

U cijeloj prošloj godini na londonskom je tržištu cijena barela pala 21,5, a na američkom 20,5 posto.

U martu i aprilu prošle godine, tokom prvog vala pandemije koronavirusa koji su vlasti nastojale suzbiti ograničenjem kretanja i zatvaranjem poslovanja, cijene su nafte oštro pale i zaronile na najniže nivoe u posljednjih skoro 20 godina.

Tako je, na primjer, zbog oštrog pada potražnje, na londonskom tržištu cijena barela potonula na samo 15,98 dolara, najniži nivo od 1999. godine.

Na američkom su tržištu, ipak, trgovci jedno kraće vrijeme čak i plaćali kupcima samo da bi preuzeli naftu kako bi izbjegli visoke troškove skladištenja. Zbog toga je u jednom trenutku cijena barela pala i u negativno područje.

No, kasnije su cijene nadoknadile velik dio gubitaka, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je podstaklo oporavak ekonomskih aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Posljednjih mjeseci cijene su rasle i zahvaljujući razvoju vakcina protiv koronavirusa, što je podstaklo nadu da će se uskoro ekonomske aktivnosti u svijetu normalizovati, a potražnja za “crnim zlatom” porasti.

Izvor: SEEbiz; Klix.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *