Aplikacija za otkrivanje koronavirusa kroz govor, kašalj i disanje

Dodajte komentar

Kako se prisustvo koronavirusa može otkriti brzo i potpuno sigurno? Ovo je pitanje kojem se mnogi istraživači širom svijeta bave kako bi pomogli radnicima u bolnicama, na granicama ili aerodromima da lakše prepoznaju potencijalnog nosioca virusa kako bi spriječili njegovo dalje širenje.

Daljinski mjerači temperature i brzi testovi trenutno se najčešće koriste u tu svrhu, a istraživači sa Univerziteta u Luksemburgu vjeruju da se prisustvo virusa može utvrditi glasovnom analizom.

Analizom glasa Covid-19 može se otkriti mnogo brže i pouzdanije od ranije poznatih metoda, uvjereni su istraživači s četiri svjetska univerziteta. Oni razvijaju mobilnu aplikaciju, nadajući se da će ispuniti njihova očekivanja i efikasno otkriti infekcij analizirajući snimke kašlja, disanja i govora, čak i kod onih koji nemaju simptome.

Aplikacija, koju su razvili istraživači sa Univerziteta u Luksemburgu, već je dostupna na mreži na cdcva.list.lu.

– S obzirom na to da je covid-19 prvenstveno respiratorna infekcija i uzrokuje simptome poput suhog kašlja, otežanog disanja, sve su to simptomi koji se mogu prepoznati u govornom signalu i mogu se koristiti za razlikovanje ljudi zaraženih virusom, objašnjava Vladimir Despotović, istraživač sa Univerziteta u Luksemburgu.

Kako aplikacija radi

-Glasovni zadatak je snimanje vašeg kašlja. – Ako ste zadovoljni svojim snimkom, možete prijeći na sljedeći glasovni zadatak, gdje morate duboko udahnuti i izdahnuti tri puta u telefon, rekao je Despotović.

Treba zabilježiti kašalj, disanje, brojanje, izgovor slova “a”, kao kod liječnika, i rečenicu na engleskom jeziku.

– Znam da to kao ideja može izgledati preambiciozno, ali vjerujte mi, takvi simptomi su relativno lako prepoznatljivi u glasovima ljudi, rekao je Despotović.

Istraživanje traje do aprila i oni vjeruju da će, ako se pokažu dobrim, pomoći bržem, ali i sigurnijem otkrivanju Covida, jer tokom testa nema kontakta – samo vi i vaš telefon.

Iako vakcina protiv Covid-19 počinje stizati, istraživači upozoravaju da virus neće nestati. Također kažu da se rezultati ovog istraživanja, ako budu pozitivni, mogu koristiti za otkrivanje drugih respiratornih bolesti, posebno ako se ponovno pojavi neka nova.

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *