Izgraditi kuću u Crnoj Gori – I o tome pisati blog

Dodajte komentar

Izgradnja sopstvenog doma u Crnoj Gori uvijek je bivala izazov. Usložnjavanjem zakonske regulative i postrožavanjem kontrola, polako ali sigurno se staje na kraj nelegalnoj gradnji koja je cvjetala u godinama koje su za nama. Čitavi proces dobija dodatno na težini kada izgradnji kuće pristupe oni koji se očekivano sa tim susrijeću po prvi put i za to nemaju dovoljno iskustva.

Jedan takav primjer, a opet posve atipičan, imamo prilike da pratimo u realnom vremenu.

Kako bi prikazao čitavi put sa čime se graditelji susrijeću, ali i prikupio dio sredstava ili ostvario uštede neophodne za izgradnju kuće, Mišo Savović iz Podgorice je odlučio da iskoristi stečena znanja i iskustva iz oblasti marketinga i nekretnina, i osmisli projekat Moj povratak na selo, koji je u svojoj prvoj fazi, kako on to kaže – blog o gradnji kuće.

Nakon detaljnog čitanja bloga primjetan je veliki uloženi trud i entuzijazam kod autora, a ono što je primjetne jeste da se čitava priča i dalje nalazi u pripremnoj fazi  – prikupljanja projektne dokumentacije. Očekivanja su takva da je još pola godine potrebno, kako bi se zaokružio prvi dio saradnje sa arhitektonskim birom A12 project iz Podgorice, zaduženim za projektovanje kuće kao i nadležnim institucijama čije je uslove potrebno ispoštavati.

„Ta ideja o gradnji kuće na đedovini u Bjelopavlićima je tinjala u meni odavno, nakon čega je prvo zaključavanje gradova zbog Covid19 tokom proljeća 2020. samo potvrdilo sve blagodeti koje život u sopstvenom dvorištu može da pruži. Boravak i stručno usavršavanje u Sjedinjenim Američkim Državama prethodne godine otvorilo mi je neke nove horizonte i dalo ideje, zbog čega sam se i odlučio da osmislim projekat Moj povratak na selo i vodim blog o gradnji kuće, kakav do sada stanovnici Crne Gore, a čini mi se ni regiona nisu imali prilike da čitaju.“ – kaže Savović.

Blog je koncipiran na način da dinamično i personalizovano prikaže svu borbu, nedoumice, želje, ograničene mogućnosti, odluke i greške sa kojim se susrijeće mladi bračni par koji želi riješiti svoje stambeno pitanje. Blog o gradnji kuće je posvećen onima koji se možda razmišljaju na ovaj korak jednog dana, bivajući korisna mapa puta, kao i onima koji jednostavno traže interesatno štivo za čitanje, a koje dolazi od sugrađanina iz bliskog okruženja.

„Zahvaljujući fenomenalnim arhitektama iz A12 project, idejno rješenje kuće ne samo da je gotovo nego je osim entuzijazma natovarilo i određenu dozu straha, da li ćemo mi uopšte biti kadri i finansijski sposobni da ovaj projekat iznesemo do kraja. Mislim da je taj strah čak i koristan iz razloga što ne dozvoljava da se opustimo niti jednog trena. Gro posla je zamišljen da se iznese posredstvom stambenog kredita kod neke od komercijalnih banaka. Ipak, kako sam od skoro napustio dosadašnji posao, u fazi sam promjene u karijeri, te čekam novo zaposlenje i u nekom trenutku dobijanje ugovora za stalno, kako bih postao kreditno sposoban za naumljeno. Nadam se da će početak 2021. donijeti napredak svima i pretpostavku za kvalitetan život jednog dana.“

Ono što treba istaći jeste da je Mišo otvoren za saradnje za svim firmama iz građevinskog sektora koje prepoznaju marketinški potencijal pojavljivanja u blogu o gradnji kuće, koji će bez sumnje imati veliku čitanost na našem govornom području, ne samo u Crnoj Gori.

Interesantan podatak mimo marketinga, jeste da je prva saradnja ostvarena sa preduzećem za obradu kamena iz upravo Danilovgrada, gdje je autor bloga unajmljen da napiše investicioni projekat za unapređenje poslovanja sa ciljem dobijanja kredita ili investicije, a za uzvrat će njihov materijal iskoristiti za potrebne pozicije tokom izgradnje kuće.

„Ono što je neka možda najveća vrijednost kao što ste lijepo primijetili uloženi trud, jeste da je sve domaća radinost. Podigao sam website, pripremio marketing plan djelovanja, istražujem i pišem sadržaj na sajtu, vodim društvene mreže, SEO optimizujem takođe… i što je najvažnije od svega kroz učenje i razgovor sa stručnim ljudima, stičem neophodna znanja kada su u pitanju sve faze izgradnje kuće. Trudim se da ništa ne bude prepušteno slučaju. Dok prikupljam dokumentaciju, čekam novo radno mjesto i kasnije stambeni kredit, vrijedno radim i na popularizaciju čitave priče kako bi i drugi prepoznali potencijal i udijelili povjerenje.“ – ističe Mišo.

S obzirom na to, da je pomenuto da je blog o gradnji kuće samo prva faza projekta  Moj povratak na selo, neophodno je istaći da su poljoprivreda i ruralni turizam u budućnosti na redu, i da mladi preduzetnik planira iskoristiti potencijal koji imaju Lalevići i Danilovgrad, na sebi svojstven način.

Ukoliko želite da saznate više o autoru, posjetite na njegovom blogu stranicu – O meni – Mišo Savović.

Mi mu ovim putem želimo svu sreću i uspjeh u ostvarivanju zacrtanih ciljeva.

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *