Deloitte: Koronakriza teško pogodila banke u regionu

Dodajte komentar

Stvarne posljedice krize još nisu procijenjene, ali nema sumnje da je Covid-19 teško pogodio banke u regiji, kaže konsultantska kompanija Deloitte.

Banke u regiji bile su u dobrom stanju sve do izbijanja pandemije. U 2019. prosječna adekvatnost kapitala bila je 20 posto, bilo je relativno malo nenaplativih zajmova i oni su i dalje u padu, prosječni prinos na kapital iznosio je 12,7 posto.

Gotovo 60 posto ukupne aktive u tom sektoru bilo je u rukama 15 najvećih bankarskih grupacija. Na prvom mjestu je Erste koja je prisutna u osam zemalja regije, slijede KBC s četiri zemlje i UniCredit koji ima banke u devet zemalja regije, uključujući Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju.

Ova godina donijela je ne samo usporavanje ekonomije, što se već vidjelo krajem 2019., već i veliku recesiju i globalnu krizu. Pogoršani tržišni uslovi imaju snažan uticaj na profitabilnost banaka i kapitalnu poziciju, s čime se manji, manje stabilni tržišni igrači možda neće moći nositi, procjenjuje Deloitte.

U međuvremenu će veće, raznolikije bankarske grupe imati priliku selektivno da preuzmu druge, oslabljene banke.

Zakonodavne mjere za zaštitu ekonomije od pandemije mogle bi u određenoj mjeri privremeno prikriti stvarnu ekonomsku štetu, ali Deloitte očekuje da će pandemija imati ogroman uticaj na kvalitet portfolija i dobit banaka.

Prema tim procjenama, kvalitet aktive banaka u budućnosti će snažno zavisiti od kombinacije ekonomskog oporavka i dalje državne pomoći. Ako se prebrzo povuku, zadate vrijednosti mogle bi se naglo povećati u budućnosti, izvještava SEEBiz.eu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *