Startovao sistem elektronske fiskalizacije

Dodajte komentar

Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga važi od danas jer je sistem elektronske fiskalizacije pušten u produkciju, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Iz PU su objasnili da izmjenama Zakona, koje je Ministarstvo finansija izradilo shodno inicijativama privrednika zbog trenutne ekonomske krize izazvane pandemijom, poreski obveznici koji na novi sistem evidentiranja prometa ne pređu sjutra, moći će to da učine najkasnije do 1. juna naredne godine.

– U prelaznom periodu, poreski obveznici koji su do sada promet evidentirali putem poreskih registar kasa dužni su da izvrše defiskalizaciju istih shodno Uredbi o postupku očitavanja fiskalne memorije poreske registar kase, imajući u vidu da Uredba o poreskoj registar kasi, shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji, prestaje da važi od 1. juna – navodi se u saopštenju.

Iz PU su objasnili da postupak elektronske fiskalizacije podrazumijeva posjedovanje digitalnog certifikata izdatog od certifikacionih tijela u Crnoj Gori, stalne internet veze i adekvatnog softverskog rješenja.

– U ponudi na crnogorskom tržištu nalaze se različita rješenja kako bi poreski obveznici obezbijedili potrebne preduslove po što ekonomičnijim uslovima u zavisnosti od potreba i mogućnosti istih – navodi se u saopštenju.

PU, u cilju blagovremene i uspješne pripreme za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije, omogućava kontinuiranu stručnu i tehničku podršku poreskim obveznicima, te se očekuje da će već od sjutra značajan broj obveznika započeti evidentiranje prometa shodno odredbama Zakona o fiskalizaciji.

Projekat elektronske fiskalizacije, koji podrazumijeva fiskalizaciju gotovinskih i bezgotovinskih transakcija putem interneta i u realnom vremenu, sprovodi se kao četvrta komponenta projekta Reforma poreske administracije u Crnoj Gori i finansiran je kroz zajam Svjetske banke (SB).

Projekat ima za cilj stvaranje preduslova za još efikasnije suzbijanje sive ekonomije, imajući u vidu značaj urednog plaćanja poreza za obezbjeđenje državnog budžeta i finansiranje svih potreba u društvu, ali i sankcionisanja nelojalne konkurencije za opstanak urednih obveznika na crnogorskom tržištu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *