Pravo stanje loših kredita znaće se u drugoj polovini 2021.

Nivoi “loših kredita” (NPL) nastavili su opadati uprkos pandemiji u prvoj polovini 2020., ali učinak krize na novi talas NPL-a postaće jasniji u drugoj polovini 2021. godine kada mjere (kao što su moratorijumi na plaćanja i umanjenje poreza), sprovedene u raznim jurisdikcijama počnu isticati.

Ovo se, između ostalog, navodi u NPL Monitoru Vienna Initiative koji analizira “loše kredite” u zemljama CESEE.

Mjere koje su preduzele vlade ublažile su uticaje i spriječile novi i trenutni porast NPL-a od zajmoprimaca koji se suočavaju sa privremenim nedostatkom likvidnosti. Ove mere imale su i učinak odgađanja uticaja na kvalitet aktive banaka.

Količina NPL-a zabilježila je pad od 8,9 odsto u regiji CESEE u 12 mjeseci do juna 2020. godine, dostigavši nivo od 33 milijarde evra. Većina zemalja u regiji imala je međugodišnje smanjenje broja NPL-a više od 10 odsto: Mađarska (-35,3 odsto), Letonija (-31,3 odsto), Albanija (-25,3 odsto), Slovenija (-22,8%), Hrvatska (-22,6%), Srbija (-18,0%), Bosna i Hercegovina (-13,7%), Litvanija (-12,4%) i Češka (-10,3%).

Samo četiri zemlje su zabilježile povećanje obima nenaplativih kredita: Crna Gora (0,2 milijarde eura; 15,4 odsto), Estonija (0,1 milijardu eura; 11,9 odsto), Kosovo (0,1 milijardu eura; 10,2 odsto) i Slovačka Republika (1,9 milijardi eura; 2,4 odsto).

Učinak krize na novi talas NPL-a postaće jasniji u drugoj polovini 2021, nakon što mjere koje su sprovedene u raznim jurisdikcijama počinju isticati, a njihove beneficije se vremenom počnu gubiti. Uticaj će vjerovatno varirati između zemalja, zavisno o načinu na koji njihove vlasti budu podnosile krizu, uključujući pristup vakcini i vrijeme distribucije, navodi se u izvještaju.

Kada su u pitanju budući trendovi, u izvještaju se navodi da će prodaja NPL-a vjerovatno ostati najvažnija za strategije razduživanja banaka u regiji CESEE 2021. godine.

“U mnogim zemljama postoji dobro funkcionišuće tržište NPL transakcija. Postoje i dobro uspostavljeni regionalni investitori s kapitalom za ulaganje u NPL. Investitori imaju pristup “pričekaj i vidi”, ali postoje pozitivni znakovi za 2021. godinu. Iako je prodaja NPL-a privremeno zadržana od početka pandemije, kapital investitora ostaje u regiji za investiranje. Banke su takođe spremne da ponovo pokrenu svoje procese pripreme prodaje, ali neizvjesnost ostaje s obzirom na najbolji trenutak za stavljanje novih zajmova i/ili portfelja na prodaju”, dodaje se, između ostalog.

Izvor: Indikator.ba

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.