Novi rekord bitcoina, ide ka 29.000 dolara

Dodajte komentar

Bitcoin je u danas dostigao istorjski rekord. Prema platformi Coindesk ova kriptovaluta prešla granicu od 28.000 dolara, nastavljajući ka cilju za kriptovalutu koja je ove godine zabilježila više nego trostruku vrijednost.

Najvrjednija svjetska digitalna valuta porasla je za oko 8% na 28.348 dolara, na koliko se trenutno trguje

Investitori u kriptovalute ukazuju na povećanu potražnju, postavljajući bitcoin kao zaštitu od inflacije poput zlata usred nezapamćenih podssticaja američkoj privredi zbog pandemije izazvane koronavirusom. U nedavnoj bilješci JPMorgan tvrdi se da bi takav apetit investitora povećao priliv u fondove koji prate bitcoin na štetu zlata.

Izuzetan rast vrijednosti bitcoina rezultat je investiranja u ovu i druge kriptovalute tokom pandemije koronavirusa, a očekivanja su da će se ovaj trend nastaviti i u 2021. godini. Činjenica da američki dolar ozbiljno slabi čini bitcoin izuzetno atraktivnom valutom.

Trenutna tržišna kapitalizacija bitcoina iznosi oko 530 milijardi dolara. Istraživači kriptovaluta smatraju da bi tržišna kapitalizacija bitcoina mogla dostići bilion dolara tokom 2021. godine ukoliko investitori ozbiljno shvate ovaj novac.

Prema riječima Anthonyja Scaramuccija, osnivača Skybridge Capitala, pred bitcoinom su njegovi najbolji dani, ali uvijek mora postojati oprez zbog novih nestabilnosti, s obzirom na historiju ove kriptovalute čija vrijednost je u jednom periodu konstantno padala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *