Neradna nedjelja: Poslodavci u klin, sindikati u ploču

Dodajte komentar

Unija poslodavaca očekuje da Ministarstvo ekonomskog razvoja pokrene hitne izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini i time izbriše odredbu o neradnoj nedjelji. U Uniji su za CdM kazali da očekuju i brz odgovor Ustavnog suda na inicijativu o ukidanju slobodnog dana za trgovine na malo i veliko, koju su podnijeli u avgustu prošle godine.

“Prema informacijama kojima raspolaženo, Ustavni sud je pokrenuo postupak po našoj inicijativi, ali još uvijek nije donio odluku. Smatramo da je povrijeđen Ustav, odredbe Zakona o radu, Zakona o državnim i drugim praznicima, Zakona o zaštiti od diskriminacije. Smatrali smo da da će usvojeno rješenje negativno uticati na privredne subjekte iz sektora trgovine, dovesti do smanjenja prometa koje za posljedicu može imati i smanjenje broja zaposlenih”, rekli su u Uniji.

Na Milatovićevu izjavu negativno su reagovali predstavnici sindikata i političkih partija iz opozicije, ali i vladajuće većine.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović izjavio je juče za medije da će predložiti Vladi ukidanje neradne nedjelje kako bi se povećala privredna aktivnost ugrožena epidemijom koronavirusa, ali je Vlada najavila da će taj postupak obustaviti. I sam Milatović je kasnije rekao da se od te namjere za sada odustaje.

Sa druge strane istog problema nalaze se sindikati. Naime, Unija slobodnih sindikata uputila je dopis ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću kojim traie da neradna nedjelja ostane na snazi i da se uslovi rada u Crnoj Gori poboljšaju.

U Uniji poručuju da su zgranuti najavom novog ministra o ukidanju slobodnog dana za sve trgovine na malo i veliko.

“Gospodine Milatoviću, od Vas očekujemo da u predstojećem mandatnom periodu, preko nadležnih institucija sistema, prevashodno fokus stavite na stvaranje dostojanstvenih uslova rada za sve zaposlene u Crnoj Gori, koji podrazumijevaju poštovanje prava na adekvatnu zaradu i 40-o satnu radnu sedmicu, prava na slobodan dan sedmičnog i godišnjeg odmora, te prava na slobodan dan u dane državnih i drugih praznika. Iskreno rečeno, zgranuti smo i duboko razočarani činjenicom da Vi, kao tek postavljeni ministar u novoj Vladi Crne Gore, prvim potezima želite da minimizirate nedavno uspostavljenu tekovinu za koju se USSCG svojom kontinuiranom kampanjom borila od 2009. godine”, naveli su u Uniji.

Oni u dopisu naglašavaju da nadležne institucije moraju što prije da pokrenu snažnu kampanju prevođenja u legalan radni odnos 40.000 osoba koja se nalaze u faktičkom radnom odnosu i suzbijanja prakse isplate dijela zarada „na ruke“ i višemjesečnog, ili čak višegodišnjeg kašnjenja sa uplatom doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

“Prethodno iz razloga što istraživanja pokazuju da crnogorski građani/ke, posebno mladi ljudi, odlaze u druge države navodeći kao jedan od ključnih razloga upravo nepostojanje dostojanstvenih uslova rada. S obzirom da ste, prije razgovora sa socijalnim partnerima, izašli u javnost sa eksplicitnim stavom da Vi i Vaš tim stojite iza mjere ukidanja neradne nedjelje koju ćete predložiti Vladi
Crne Gore, to smo dužni da saopštimo Vama, ali i ukupnoj javnosti neslaganje Unije slobodnih sindikata Crne Gore sa takvim stavom”, rekli su u Uniji.

Ukidanjem neradne nedjelje, kako su ukazali, Milatović će desetinama radnika uskratiti pravo na bar jedan porodičan dan u sedmici.

“Pitamo se da li nam takva mjera nagovještava buduću sudbinu svijeta rada u Crnoj Gori, s obzirom da u novoj Vladi Crne Gore resorno ne egzistira Ministarstvo rada i socijalnog staranja?
Bez želje da polemišemo, moramo Vam ukazati da ukidanje neradne nedjelje neće, kako ste izjavili, povećati promet u ekonomiji iz prirodnog i logičnog razloga što će sve za čim građani imaju potrebu, a što bi se prometovalo nedjeljom, biti prometovano dan prije ili dan poslije, tj. subotom, ponedjeljkom ili nekim drugim danom”, rekli su u Uniji.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *