Ilustracija

Krajem janauara bi mogla započeti vakcinacija u Crnoj Gori

Očekujemo da bi, ukoliko bilateralni pregovori budu nastavljeni ovim tempom, i ovako ubrzanom procedorom, moglo da se očekue da će krajem janauara započeti vakcinacija u Crnoj Gori, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na vanrednoj pres konferenciji Ministarstva zdravlja.

Ona je zamolila medije da se ne bave špekulacijama, kao i da će sve informacije o vakcinaciji blagovremeno stići iz Ministarstrva zdravlja.

“Takođe želim da se zahvalim građanima na njihovom stpljenju zbog ovakvih pregovora, koji nisu razlog Ministarstva zdravlja ovog saziva Vlade. Kada je u pitanju COVAX inicijativa, sve pregovore koje je Crna Gora vršila prije dolaska nove Vlade, nije završila. Državna garancija za vakcine koja je trebala da bude uplaćena nije bila uplaćena, te je na taj način dovedeno u pitanje memorandum koji je potpisan sa COVAX inicijativom. Ministarstvo zdravlja je bilo prinuđeno da uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore veoma brzo odreaguje, id a ta državna garancija blagovremeno 15. decembra bude uplaćena, za šta smo imali samo par dana prostora za reakciju”, kazala je ministarka.

Ona je dodala da prethodno ministarstvo nije vršilo nikakve bilateralne dogovore sa prgovaračima Evropske unije niti sa pojedinačnim proizvođačima vakcina, kao što su to druge zemlje u regionu odradile već u junu i u julu mjesecu te su već tada imali potpisane momeorandume o saradnju za razliku od Crne Gore.

“Zato smo mi morali brzo da reagujemo, kako bi što prije vakcinacija u Crnoj Gori započela”, kazala je Borovninić Bojović.

“Crna Gora je još ranije potpisala inicijativu COVAX, i da kao potpisnici te inicijative, svakako ćemo blagovremeno dobiti odgovarajući procenat vakcina koje smo dogovorili. Evropska komisija je usvojila paket pomoći od 70 miliona za zemlje Zapadnog Balkana” .

“Ovih dana Ministarstvo zdravlja ima intezivne kontakte sa pregovaračima Evropske unije”.

Izvor: Vijesti.me

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.