Bojanić: Nova kompanija zvaće se “2 Montenegro”

Dodajte komentar

Vlada će od sjutra početi proces osnivanja nove avio-kompanije, poručio je ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić navodeći da će se truditi da Montenegro Airlines (MA) zadrži najbitnije linije bar još 30 ili 60 dana. Najavio je da će se zvati 2 Montengro.

“Status je nedefinisan, želimo da održimo MA u životu samo do formiranja nove kompanije. Naš stav je jaasan da nam treba nova kompanija. Crna Gora je tursitička zemlja i moramo da imamo nacionalnu avio-kompaniju. Koliko sjutra krećemo sa osnivanjem nove avio-kompanije”, rekao je.

Trebaće šest do devet mjeseci da se sve završi, a on račun da će to i ranije uraditi.

“Dali smo zvanični dopis Evropskoj komisiji da nam pomogne u tom procesu. Planiramo I da određen dio osoblja preuzmemo u novu kompaniju. Optimisti smo da ćemo to uraditi u tom roku uz pomoć Evropske komisije i neke velike evropske avio-kompanije”, kazao je Bojanić u emisiji “Reflektor” na TV Vijesti.

Dodao je da se nada da će napraviti avio-kompaniju na ponos svih “a ne da strahujemo da li će nam zaplijeniti avione kada sletimo negdje, kao dosad”.

Bojanić je naveo da će pokušati da održe dio linija MA.

“Ako uspijemo sa EK da odgodimo neka plaćanja i da dokupimo dio opreme, što bi moglo da pomogne da MA nastavi da radi još mjesec-dva”

Upitan da li traže finansijsku pomoć od EK da bi se održavale najfrekventniji letovi, Bojanić je kazao da će pokušati osnivačkim kapitalom planiranim za osnivanje nove kompanije, kupe dio opreme MA.

“Sve je to na ivici poštovanja Zakona o zaštitti konkurencije ali ne radimo to na svoju ruku i pazimo se da sve bude u skladu sa propisima”.

Bojanić je kazao da je Montenegro Airlines “bio paradigma privatno-javnog interesa”.

“Državne pare, a privatni interesi. Između ostalog, kako se bahatilo, bio je ogroman broj ljudi van Montenegro Airlinesa koji je imao interesa od njega. Tu je veliki broj besplatnih karata davanih šakom i kapom. Dobio sam dio spiskova i za tri posljednje godine nešto preko 8.000 besplatnih karata Montenegro Airlines je dao, naravno ima sigurno opravdan dio, ali ima i jedan dio dovoljno mi je bilo da uočim neka poznata imena koja sigurno nemaju veze sa Montenegro Airlinesom osim što su koristili usluge besplatno, Javnost ima pravo da zna ko su ti ljudi. Bilo bi neprijatno da damo kompletan spisak, ali ima slučajeva kojima je bilo nužno da se da besplatna karta prilikom liječenja ili slično…”, rekao je Bojanić.

Kazao je da su besplatne karte “dobijali iz prijateljstava ili političkih druženja, bliskosti sa menadžmentom, vidfo sam neke sada opozicione poslanike, a iz bivše vlasti, poznate adbvokate, advokatice…”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *