EU izdvaja 70 miliona eura za program vakcinisanja na Balkanu

Dodajte komentar
Ilustracija

Evropska komisija je usvojila paket od 70 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) za podršku finansiranja pristupa partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv kovida-19 koje su nabavile članice EU.

Paket će biti distribuisan u vidu grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju.

Ti grantovi će omogućiti Zapadnom Balkanu da kupi određeni broj vakcina iz Ugovora o avansnoj kupovini EU sa šest proizvođača, pri čemu će pojedine članice dijeliti dei svojih unaprijed dodijeljenih doza, saopštila je Komisija.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji istakao je da je EU za vrijeme pandemije pokazala da joj je Zapadni Balkan privilegovani partner.

“Nastavićemo da radimo u tom duhu… Brza vakcinacija će biti presudna za okončanje pandemije i pokretanje socijalno-ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana”, rekao je Varheji.

Iako EU, kako se navodi, nastavlja podršku kroz inicijativu Kovaks (COVAX), a sve zemlje Zapadnog Balkana su se na nju prijavile, očekuje se da će isporuke vakcina po toj šemi početi kasnije od kampanje vakicinacije u EU.

Pristup određenom broju doza iz aranžmana za kupovinu EU tako će omogućiti regionu da počne vakcinaciju uporedo sa članicama EU, navela je EK.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe će pomoći regionu da završi strategije vakcinacije u skladu sa preporukama EK.

Istovremeno, EU sa Svetskom zdravstvenom organizacijom finansira projekat pomoći u logistici i kod isporuke vakcina.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *