Deset najskupljih vremenskih nepogoda u 2020. koštale gotovo 150 milijardi dolara

Deset najskupljih vremenskih nepogoda tokom 2020. godine koštalo je gotovo 150 milijardi dolara osigurane štete

To je mnogo više nego prethodne godine i pokazuje sve veći uticaj globalnog zagrijavanja, podaci su britanske nevladine organizacije “Kristijan eid”

Prema godišnjem izvještaju te organizacije, tih deset katastrofa izazvalo je smrt 3.500 osoba i raseljavanje više od 13,5 miliona ljudi. Od velikih požara u Australiji do niza uragana na Karibima, stvarni trošak ekstremnih vremenskih događaja 2020. godine podstaknutih globalnim zagrijavanjem, zapravo je mnogo veći, s tim što većina štete nije osigurana, dodaje ta NGO.

I nije iznenadjujuće što su siromašne zemlje platile najvišu cijenu, sa samo četiri odsto osiguranih ekonomskih gubitaka izazvanih ekstremnim vremenskim prilikama, u poređenju sa 60 odsto u bogatim zemljama, navodi se u izvještaju koji se poziva na nedavnu studiju objavljenu u časopisu “Lanset”.

Vremenske katastrofe su naravno pustošile planetu i prije pojave klimatskih promjena koje je izazvao čovjek, ali porast temperature od najmanje 1,1 stepen od početka industrijske ere povećao je njihovu učestalost i njihove posljedice.

“Bilo da su u pitanju poplave u Aziji, skakavci u Africi ili oluje u Evropi i Americi, klimatske promjene su nastavile da bjesne i 2020. godine”, navela je Ket Kramer, odgovorna za klimu u britanskoj organizaciji.

Pet najskupljih katastrofa tokom 2020. godine povezano je sa posebno jakim monsunom u Aziji.

“Poplave 2020. bile su medju najgorima u istoriji Bangladeša, sa više od četvrtine zemlje pod vodom”, kaže jedan klimatolog sa Univerziteta za inženjerstvo i tehnologiju u Bangladešu.

S druge strane, veliki broj tih katastrofa prouzrokovao je štetu od najmanje pet milijardi dolara, poput ciklona Amfan u Bengalskom zalivu u maju, požara na zapadu SAD tokom ljeta i jeseni, ili požara koji su u januaru harali Australijom.

Rekordna sezona uragana na Atlantiku, sa nevjerovatnih 30 oluja, izazvala je smrt najmanje 400 osoba i štetu od 41 milijarde dolara u SAD, Centralnoj Americi i na Karibima, navodi “Kristijan eid”. Ta organizacija dodaje da su dvije oluje u Evropi, u februaru u Velikoj Britaniji i Irskoj i u oktobru u Francuskoj i Italiji, izazvale štetu od 5,9 milijardi dolara.

Naučnici su najavljivali povećanje broja katastrofa povezanih sa klimatskim promjenama.

Izvor: B92.net

Check Also

Uhapšen direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević

Direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević uhapšen je večeras u akciji Specijalnog policijskog odjeljenja …

Leave a Reply

Your email address will not be published.