Dali je rat sa Appleom kraj Facebooka kakvog znamo?

Dodajte komentar

Dok Facebook tvrdi da će nove izmjene koje se odnose na privatnost na ajfonu „ubiti“ mala i srednja preduzeća, neki analitičari smatraju da će rat s Appleom ubiti – Facebook. Barem ovakav kakav je sada. A ukoliko se Facebook sam ne promijeni, paralelni svijet u kome su predugo živjeli i kompanija i njen vlasnik – svejedno će se urušiti.

Posljednjih nedjelja najveća svjetska društvena mreža objavila je nekoliko plaćenih oglasa na cijeloj stranici u časopisima Wall Street Journal, Njujork tajms i Vašington post. Facebook u ovim oglasima napada kompaniju Apple tvrdnjom da će najavljeno unaprjeđenje ajfona, pod velom zaštite privatnosti korisnika, „ubiti“ mala preduzeća, a povećati zaradu elektronskog giganta, proizvođača ajfona.

Kompanija koju predvodi Mark Zakerberg navodi da će nove izmjene koje se odnose na privatnost na ajfonu, a podrazumijevaju praćenje aktivnosti uz dozvolu vlasnika telefona, dovesti do toga da reklamni sadržaji na Facebooku neće imati ni približno učinak kao do sada.

Iz kompanije Facebook tvrde da će se na udaru najviše naći mala i srednja preduzeća, jer više neće moći da se oglašavaju na ovoj društvenoj mreži onoliko djelotvorno kao što je to bio slučaj do sada.

Radite brzo i uništite sve pred sobom

Apple nije morao da plaća oglase kako bi odgovorio na ove optužbe, jer su to umjesto njega besplatno učinili mnogi portali i časopisi u svijetu u svojim kritikama najveće društvene mreže, uz konstataciju da je najnovija objava rata Appleu, samo vrhunac dosadašnje Zakerbergove poslovne politike, piše magazin Inc.

„Radite brzo i uništite sve pred sobom“ je već dugi niz godina zvanični moto Facebooka, za koji je vlasnik kompanije tvrdio kako služi kao podsticaj zaposlenima. Ispostavilo se, međutim, da je uništavanje konkurencije – i to prije svega malih firmi o kojima sada Zakerberg toliko brine – bila sama suština ove kompanije i načina na koji radi, ocjenjuje se u komentaru.

Facebook je rastao munjevito i usput upropastio mnogo toga, od malih firmi za koje je procijenio da bi mogle da mu predstavljaju prijetnju na tržištu, do poverenja korisnika. Mnogi od korisnika su shvatili da „besplatno“ korišćenje mreže ima veliku cijenu, koja se ogleda u tome da su oni sami postali profitabilni proizvod kompanije. U zamjenu za „besplatne“ usluge, korisnici su prodali svoje lične podatke koje Facebook koristi za prodaju targetiranih oglasa.

Slijepi i gluvi na upozorenja

Kako se povećavala svijest javnosti o zloupotrebama ove društvene mreže, tako su se umnožavale kampanje protiv njenog korišćenja, ali su kompanija i njen vlasnik ostali slepi i gluvi za ovakva upozorenja. Facebook je pravio skandal za skandalom, a Zakerberg se trgao tek kada je Apple najavio ažuriranje ajfona. Zašto?

Zato što će novina koju uvodi Apple omogućiti korisnicima vrlo jasan uvid do koje mjere Facebook prati i zloupotrebljava njihovu privatnost i olakšati im odluku da se odjave sa ove društvene mreže. Činjenica da se Facebook tako žestoko bori protiv Applea, dokazuje da kompanija očekuje veliki udarac u svom poslovanju, zaključuje se u komentaru.

Ko o čemu, lopov o poštenju

Koliko je, pak, osnovana Zakerbergova tvrdnja da će Appleova nova politika jako pogoršati stanje na internetu? Facebook, naime, upozorava da će ova promjena prisiliti većinu portala da naplaćuju pretplatu, „što će znatno poskupiti internet i smanjiti kvalitet besplatnog sadržaja“.

Ali besplatni sadržaji su godinama bili na gubitku, upravo zbog kompanija kao što je Facebook. Većina internet publikacija, koje su nudile kvalitet a ne senzacije kako bi povećale čitanost i privukle oglašivače, već je prešla na druge načine zarade. Njihovi autori, da bi preživjeli, pribjegli su pretplatama, specijalizovanim proizvodima ili sličnim sredstvima.

Kontrolor izgubio kontrolu

Drugim riječima, Facebook se ne bori samo protiv Applea, nego i protiv budućnosti kojoj je zdušno i sam doprinio svojom bezobzirnom i pohlepnom politikom. Naravno, kompanija ima mogućnosti da se prilagodi novoj situaciji. Umjesto toga, Zakerberg troši dragocjeno vrijeme i resurse boreći se protiv Appleove politike privatnosti, nad kojom nema kontrolu.

Situacija je jasna, tvrde novinari Inc. magazina. Facebook previše dugo živi u svom, paralelnom svijetu. I ukoliko ne napravi veliku promjenu u svom poslovnom modelu, taj svijet će se srušiti, prije ili kasnije.

Izvor: Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *