Ugostitelji najavili: Blaže mjere ili protest

Dodajte komentar

Ukoliko predstavnici ministarstava zdravlja i ekonomskog razvoja na sastanku zakazanom za sjutra revidiraju postojeće mjere koje se tiču zabrane rada ugostiteljskih objekata u dane predstojećih praznika, otkazaćemo okupljanje planirano za utorak ispred Vlade. Međutim, ukoliko do toga ne dođe, nećemo odustati od protesta, bez obzira na to da li ćemo imati dozvolu Uprave policije ili ne – poručio je predstavnik Udruženja ugostitelja Crne Gore Momo Sladaković.

Udruženje je, nakon što je Uprava policije zabranila održavanje polusatnog skupa planiranog za utorak u podne, zbog mjera Ministarstva zdravlja, podnijelo tužbu Upravnom sudu navodeći da je odluka donijeta na osnovu naredbe koja je stavljena van snage, ukazujući da javna okupljanja nijesu zabranjena. Iako ova prava mogu biti ograničena, smatraju da nijesu ispunjeni uslovi za to, imajući u vidu da Ministarstvo zdravlja nije uputilo zahtjev Upravi policije da se skup zabrani zbog ugrožavanja zdravlja. Zbog toga je, kako navode, ovo rješenje nezakonito.

Osvrćući se na postupak jednog broja ugostitelja koji su se u četvrtak oglušili o zabranu i otvorili svoje objekte, Sladaković je ukazao na nedostatak šire solidarnosti i masovnosti, navodeći da je određeni broj ugostitelja inertan i čeka djelovanje ostalih.

“Mali je broj nas koji od marta pokušavamo da izdejstvujemo bolje uslove, jer to nijesu pojedinačni problemi, već problemi svih ugostitelja. Mjera Vlade da se subvencioniše dio zarada jeste pomogla djelimično, ali ne dovoljno. Mi ulazimo u sivu zonu, jer ne uspijevamo da platimo režije, dobavljače i prinuđeni smo na to. Ne vidim razliku između javnog i privatnog sektora, ako javni sektor prima platu uredno svakog prvog, gdje smo mi tu”, pita se Sladaković ukazujući da je u ovoj situaciji država dužna da sama pomogne i bez pritisaka, te da je pored epidemije korona virusa, počela i epidemija siromaštva.

Posebnu kritiku Sladaković je iznio na račun ponašanja policije u Nikšiću, koja je preko noći zadržala određeni broj ugostitelja koji je u četvrtak otvorio objekte.

“U cijeloj Crnoj Gori je napravljen isti prekršaj, ali ih niko nije držao do jutra kao što je bio slučaj u Nikšiću. Pitamo se da li isti zakoni važe u Nikšiću, kao i u Tivtu, Budvi i Podgorici“, kaže Sladaković.

Da su u istoj situaciji i ugostitelji na Primorju, navode iz budvanskog udruženja ugostitelja koji podržavaju sve kolege u Crnoj Gori koji se bore za svoje poslove. Smatraju normalnim da se bore za opstanak, ali naglašavaju da ne žele da kompromituju zdravlje stanovništva te da pokušavaju da u razgovoru sa institucijama na svim nivoima iznađu rješenje koje će svima odgovarati.

“Ovo predugo traje i svi resursi su već iscrpljeni, mjere pomoći nijesu dale adekvatne rezultate i nadamo se i novim mjerama i pomoći države. S jedne strane, razumijemo odluku o zabrani, ali mi nemamo više načina da iskažemo naše nezadovoljstvo”, navode iz upravnog odbora budvanskog udruženja ukazujući da su im ruke vezane i da više ne znaju kojim putem da krenu.

Mjesecima se, kako navode, bore institucionalno, prvobitno su bili za dijalog, a tek su onda krenuli sa radikalnim mjerama, jer se plaše trajnog zatvaranja svojih lokala.

“Veliki je broj sezonskih ugostiteljskih objekata, između 15 i 20 odsto koji ove godine u Budvi nijesu ni otvarani, što znači da su oni radnici koji su računali na te poslove prosto ostali bez zaposlenja. Na to ukazuje i podatak Ministarstva rada i socijalnog staranja da je u protekloj godini izdato 40 odsto manje dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u odnosu na godinu prije, imajući u vidu da objekti na Primorju svake godine imaju problem sa pronalaženjem domaće radne snage”, navode iz udruženja.

Ugostitelji su saopštili da su im predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva ekonomskog razvoja i Privredne komore na sastanku u petak obećali da će sjutra ponovo razmotriti njihove zahtjeve i donijeti eventualne revizije mjera.

Oni su od ministra Jakova Milatovića tražili da utiče na državne organe kako bi obustavili postupke prinudne naplate te prekid snabdijevanja strujom i vodom, kao i da što prije nađu modalitet za kreditiranje kompanija iz ovog sektora, kako bi uredno izvršavale obaveze. Zahtijevaju da sva eventualna zatvaranja lokala moraju pratiti adekvatne finansijske mjere u mnogo većem obimu nego do sada. Ukazali su da se nepravično odnose prema ovoj grani privrede, zaboravljajući njen značaj za ekonomiju te navode da se kršenja mjera kojih ima na svakom koraku nijemo posmatraju.

“Udruženje ugostitelja Crne Gore ovim putem ističe da će nastaviti borbu za opstanak, koja traje već devet mjeseci i to na način kako je to najavljeno u dosadašnjim obraćanjima javnosti, jer je u pitanju opstanak cijele grane turističke privrede i ogromnog broja zaposlenih lica. Ovim putem pozivamo i sve naše kolege da, koliko mogu, daju doprinos ovoj borbi, jer ćemo samo zajedničkim i jedinstvenim pristupom na kraju i uspjeti”, poručili su iz Udruženja ugostitelja Crne Gore.

Izvor: RTCG.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *