Špadijer: Pandemija pokazala sigurnost bankarskog sektora

Dodajte komentar

Stabilne i likvidne banke pokazale su da u njihovim sigurnim rukama stoji kormilo ekonomskog razvoja, a da se upravo bankarski sektor može posmatrati i tretirati kao onaj od posebnog značaja. Ekonomski izazovi usljed pandemije korona virusa usporili su dinamični privredni razvoj, ali i jasno pokazali kvalitet i stabilnost crnogorskog bankarskog sektora.

Hipotekarna banka na tržištu je prepoznata kao banka koja stvara i njeguje poseban odnos sa svojim klijentima, kao banka koja je moderna, inovativna, ali i najaktivnija banka, što je i prepoznato u kontinuitetu kroz nagrade EBRD-a.

A o tome kako je trenutna ekonomska situacija uticala na stabilnost depozita, o važnosti investicionog bankarstva i kamatnim stopama, ali i novim pogodnostima Premium programa, Pobjeda je razgovarala sa Nikolom Špadijerom, izvršnim direktorom za poslove sa fizičkim licima i napredne kanale prodaje.

Privodimo kraju 2020. godinu. Mnogi će reći, najtežu u posljednjoj deceniji. Koliko je korona kriza nanijela štete našoj ekonomiji i da li je bankarski sektor u Crnoj Gori pokazao da može da odgovori globalnim krizama?

Svaka kriza istovremeno može biti i šansa, a kriza izazvana pandemijom kovid-19 virusa pokazala je sa sigurnošću da je bankarski sektor uz strateško planiranje, kvalitetna kadrovska rješenja i dobro upravljanje spreman da se nosi sa ovakvim izazovima.

Prije svega, kada govorimo o likvidnosti, banke su svojim rezervama likvidnosti uspjele da nadoknade manjak gotovog novca u opticaju, koji je nastao kao posljedica smanjene potrošnje građana i izostanka turističke sezone.

Hipotekarna banka je dobrom strategijom, uz povjerenje naših klijenata, čvrsto držala kormilo likvidnosti i kao najlikvidnija banka ne samo očuvala svoju depozitnu bazu, već je i povećala. Tako je naš portfolio depozita na kraju novembra iznosio preko 440 miliona, odnosno 20 miliona više u odnosu na početak godine, zahvaljujući racionalnim i tržišnim kamatnim stopama i pažljivo odabranim proizvodima.

Hipotekarna banka je prepoznata i kao lider u pružanju investicionih usluga. Tome u prilog ide i podatak da ste na međunarodnim tržištima ostvarili promet od skoro 200 miliona eura. Koliko se klijenti banke odlučuju na plasiranje sredstava na tržište kapitala?

Štednja predstavlja sigurni vid plasiranja novca, ali imajući u vidu da posljednjih godina kamatne stope za ovu vrstu usluge nijesu previše atraktivne, primjećujemo da se dio klijenata opredjeljuje i za plasiranja sredstava na tržište kapitala, kroz kupovinu finansijskih instrumenata koji po pravilu nose veće stope prinosa, ali i rizika.

U svrhu zadovoljenja investicionih ciljeva klijenata, Hipotekarna banka je posebnu pažnju posvetila segmentu pružanja investicionih usluga. Jedna smo od četiri crnogorske banke koje pružaju kastodi usluge, odnosno jedna od tri banke koje su članice Montenegroberze AD Podgorica.

To konkretno znači da smo u mogućnosti da klijentima ponudimo efikasnu realizaciju transakcija kako na domaćoj, tako i na svim svjetskim berzama. Ukupni iznos portfelja hartija od vrijednosti klijenata na kraju 2020. godine iznosi oko 95 miliona eura.

Važno je istaći da smo tokom ove godine na međunarodnim tržištima, kako za račun naše banke, tako i račun klijenata, ostvarili promet od skoro 200 miliona eura. Navedene cifre su respektabilne i za regionalne finansijske institucije, te možemo smatrati da smo lideri u pogledu pružanja investicionih usluga u Crnoj Gori.

Hipotekarna banka ima izdate finansijske instrumente – obveznice, u čije tri serije su naši klijenti (oko 180 vlasnika obveznica) uložili ukupno 22 miliona eura. Izdavanjem obveznica, Hipotekarna banka je kreirala finansijske instrumente prilagođene investicionim ciljevima klijenata, čime je uticala na širenje ponude na finansijskom tržištu Crne Gore i time pospješila razvoj tržišta kapitala.

Dobar imidž i reputacija banke mjere se zadovoljstvom klijenata što je obavezujuće u kreiranju bankarskih proizvoda i usluga. Čini se da Hipotekarna banka upravo tome posvećuje veliku pažnju. 

Za svakog klijenta banke, pored povjerenja, najvažniji je spektar usluga i proizvoda koji se nude i koji mu mogu olakšati svakodnevicu. Kreiranjem kreditnih politika i dizajniranjem proizvoda banke mogu u dobroj mjeri da utiču na nivo potrošnje u zemlji.

Hipotekarna banka je dala snažan impuls potrošnji lansiranjem beskamatnog kredita u saradnji sa crnogorskim liderom u domenu audio, video bijele tehnike i uopšte IT opreme, Tehnomaxom.

Nije na odmet pomenuti da smo u 2020. godini odobrili skoro 10.000 ovih kredita, u ukupnom iznosu od skoro 6.000.000 eura.

Prošle nedjelje smo, u saradnji sa našim, skoro decenijskim partnerima Crnogorskim Telekomom i Mastercardom, lansirali moderno redizajniranu premium karticu koja ima niz novih pogodnosti.

Pored mogućnosti da umjesto na dosadašnjih 12, kupovina može da se obavlja na 24 rate i popusta na preko 1600 lokacija širom Crne Gore, klijenti sada mogu odabrati besplatno i dvije od četiri vrste osiguranja, ali i ostvariti mnogobrojne privilegije prilikom putovanja.

Inovativnost i strateška partnerstva rezultirala su nizom uspješnih inicijativa Hipotekarne banke. Koje inicijative su naišle na najbolji prijem kod klijenata? 

Naša banka je na tržištu prepoznata kao lider u inovacijama, a istakao bih da pored našeg strateškog opredjeljenja da građanima Crne Gore ponudimo savremena platna rješenja, usklađena sa digitalnom svakodnevicom koju u sve većoj meri živimo, zasluga za dobre rezultate leži i u našem uspješnom i dugogodišnjem partnerstvu sa kompanijom Mastercard.

Činjenica da su upravo kroz to partnerstvo na tržištu uvedene dvije značajne premijere – prva beskontaktna platna kartica i prvi digitalni novčanik, „Moj novčanik“ servis, govore u prilog tome da kombinacija globalnih tehnologija i lokalnog znanja i vještina, stvara razliku u digitalizaciji tržišta.

Još jedan faktor koji našu ponudu izdvaja je i gore pomenuta premium kartica koja je sada prenešena na Platinum platformu Mastercarda, čime je omogućen pristup jedinstvenim lokalnim i globalnim ponudama.

Pored unapređenja same ponude proizvoda, sa kompanijom Mastercard radimo i na uvođenju opcija za plaćanje platnim karticama upravo tamo gde je to građanima potrebno, pa smo prije dvije godine ušli u strateško javno-privatno partnerstvo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kroz koje je omogućeno plaćanje saobraćajnih kazni kako domaćim, tako i inostranim karticama kod saobraćajnih policajaca i na graničnim prelazima. U narednom periodu nas očekuje dalji rad na razvoju tržišta oflajn, onlajn i digitalnih plaćanja i uvjereni smo da ćemo iz izazovnih okolnosti izaći sa još jačim portfoliom proizvoda i usluga baš po mjeri krajnjih korisnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *