Četiri knjige koje preporučuje Warren Buffett

Dodajte komentar

Prije nekoliko godina na večeri, Trey Lockerbie, osnivač i izvršni direktor kompanije Better Booch, upoznao je milijardera Warrena Buffetta. Iskoristio je priliku i postavio mu nekoliko pitanja o ulaganju, rekao je Lockerbie u podcastu “Dobar život” sa Seanom Murrayem 14. decembra.

Lockerbie, koji je u to vrijeme bio strastveni trgovac opcijama (rizičnija metoda ulaganja u koju se trgovac može kladiti na koji će se način pomjerati), pitao je Buffetta jesu li knjige Benjamina Grahama, koji je bio Buffettov mentor, pomalo zastarjele. Graham je napisao “Sigurnosnu analizu” 1934. i “Inteligentni investitor” 1949. godine.

Buffett – koji se smatra najboljim živim ulagačem – decenijama koristi istu strategiju vrijednosnog ulaganja koju je podučavao Graham. Tako je Buffett predložio da Lockerbie ponovo pročita Grahamove knjige i koncentriše se na poglavlja o psihologiji ulaganja, rekao je Lockerbie.

Uz to, Buffett je preporučio da pročita dvije knjige pokojnog ekonomskog komentatora Georgea Goodmana.

Ovo su knjige koje je Lockerbie rekao da ih je Buffett preporučio.

Knjige su napisali profesori Columbia Business School Graham, otac vrijednog ulaganja, i David Dodd,Sigurnosna analiza” naglašava osnovu vrijednosnog ulaganja, odnosno kupnje dionica i držanja kroz dulje vremensko razdoblje.

Knjiga je imala velik uticaj na Buffetta – zapravo, nakon što je saznao da Graham i Dodd predaju na Univezitetu Columbia, Buffett je kontaktirao Dodda i zatražio da bude primljen na tamošnju nastavu.

“Rekao sam:” Dragi profesore Dodd. Mislio sam da ste mrtvi, ali sad kad sam saznao da ste živi i predajete na Columbiji, stvarno bih volio doći ‘, rekao je Buffett u HBO-ovom filmu “Postati Warren Buffett”.

Buffett je nebrojeno puta preporučio “Inteligentnog investitora”.

Napokon, “moj se finansijski život promijenio tom kupovinom [‘Inteligentnog investitora’]”, napisao je Buffett u svom pismu dioničarima Berkshire Hathawaya 2013. godine. “Benove ideje logično su objašnjene u elegantnoj, lako razumljivoj prozi.”

Knjiga nudi dubok uvid u proces vrijednosnog ulaganja.

“Od svih ulaganja koje sam ikad imao, kupovina Benove knjige bila je najbolja (osim moje kupovine dviju dozvola za brak)”, rekao je Buffett 2013. godine.

″[Goodman, zvani Smith], posebno u filmu “Igra novca”, bio je nevjerovatno pronicljiv i znao je natjerati i prozu da pjeva “, rekao je Buffett za The Wall Street Journal 2014. godine.

U “The Money Game”, koji je objavljen 1968. godine, Goodman je tvrdio da bi se na berzu trebalo gledati kao na igru i kao primjer napisao o ludilu Wall Streeta 60-ih.

Objavljen 1972. godine, “Supermoney” ističe tržište dionica 70-ih, pa čak i samog Buffetta.

“U ovoj knjizi Adam Smith kaže da volim bejzbolske metafore. U pravu je “, napisao je Buffett u najavi knjige.

Izvor: Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *