Država diže ruke i od Plovidbe

Dodajte komentar

Scenario koji je primijenjen u slučaju Montenegroerlajnza (MA) u januaru čeka Barsku i Crnogorsku plovidbu i velika je mogućnost da Crna Gora ostane i bez brodarskih kompanija. U informaciji Vlade, u kojoj je razmatrano stanje u MA, od koga je Vlada digla ruke i koji će se ugasiti, upozorili su da sličan slijed događaja očekuje po pitanju dospijeća rata za brodove u vlasništvu Barske i Crnogorske plovidbe, koje nijesu u stanju da iz sopstvenih sredstava servisiraju potraživanja, već zavise isključivo od državne pomoći.

Već je izvjesno davanje negativnog mišljenja Agencije za zaštitu konkurencije. Po uputstvu Agencije, vremena za izradu studije konsolidacije i restrukturiranja ovih kompanija je veoma malo, jer su konačni rokovi za plaćanje 21. januar. Nažalost, prilične su mogućnosti da Crna Gora u periodu od mjesec dana ostane bez brodova i aviona piše u informaciji usvojenoj na sjednici Vlade u četvrtak.

Crnogorska i Barska plovidba su kupile brodove od kredita kod Eksim banke za koje je država dala garancije. Godinama država vraća rate kredita umjesto te dvije državne kompanije. Prema poslednjim podacima, Barska plovidba je do sada Eksim banci uplatila 14,3 miliona dolara, od čega 7,6 miliona iz sopstvenih sredstava. Brodovi Barske plovidbe kupljeni su 2012. godine, a kredit za njihovu kupovinu iznosi 46,4 miliona dolara.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *