Uručena Nagrada Privredne komore Crne Gore

Dodajte komentar

Svečano uručenje Nagrade Privredne komore Crne Gore kompanijama i privrednicima koji su u 2019. godini postigli izuzetne rezultate na polju uspješnog poslovanja, unapređenja menadžmenta, inovativnosti i društvene odgovornosti, organizovano je 25. decembra 2020. godine.

Nagradu Privredne komore Crne Gore za 2019. godinu zavrijedili su: za uspješno poslovanje – Hotelska grupa „Budvanska rivijera” i Mesna industrija „Goranović”, za društvenu odgovornost – Crnogorski elektrodistributivni sistem, za inovativnost – MTEL, te za unapređenje menadžmenta – Dragan Bokan, predsjednik Odbora direktora kompanije „Voli Trade”.

Pandemija covid-19 uslovila je to što svečanost nije organizovana na Dan Privredne komore i u prisustvu brojnih predstavnika državnog vrha, diplomatskog kora, akademske zajednice i privrede, već skromno, u skladu sa preporukama za očuvanje javnog zdravlja.

Riječ predsjednika Komore

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je kazao da se dodjelom godišnjih nagrada afirmišu kompanije koje primjenom novih tehnologija, uvođenjem savremenih modela upravljanja i realizacijom koncepta društvene odgovornosti promovišu najviše standarde poslovanja u Crnoj Gori. To je i prilika da se oda počast utemeljivačima ove institucije, koji su se 1928. godine, uprkos teškim političkim i ekonomskim prilikama okupili, kako bi na organizovan način promovisali i štitili interese nacionalne privrede.

– Iskazujem iskreno poštovanje svima koji su učestvovali u radu Komore, vodili je i usmjeravali da postane ono što je danas: moderna poslovna asocijacija sa prepoznatljivim ugledom u domaćoj i međunarodnoj zajednici, kojoj privreda vjeruje – riječi su Golubovića.

Apostrofirao je da je godinu na izmaku obilježila teška zdravstena kriza usljed pandemije covid-19, sa nesagledivim posljedicama za ekonomiju, na globalnom, i nacionalnom nivou. Crna Gora se suočila sa ovim problemom uz visok stepen odgovornosti, dodaje Golubović, uz visok nivo iskazane solidarnosti i društvene odgovornosti privrednika, koji su bili nesebična podrška Nacionalnom koordinacionom tijelu i zdravstvenim ustanovama.

Od početka pandemije, Komora je svakodnevno komunicirala sa privrednicima da bi na što objektivniji način formulisala predloge Vladi za mjere pomoći.

– Predložene mjere smo definisali izuzetno realno, pa su mogle poslužiti za donošenje izbalansiranih setova pomoći namijenjenih oporavku privrede – rekao je Golubović.

Podsjetio je na stanje nacionalne ekonomije u 2019. godini, kada je Crna Gora bila treća po stopi rasta bruto domaćeg proizvoda u Evropi, a postignuti su dobri rezultati u turizmu, poljoprivredi, energetici, saobraćaju, trgovini i industrijskoj proizvodnji.

– Ovogodišnji rezulati u turizmu su znatno ispod očekivanja, ali trenutnu situaciju ne treba koristiti kako bi se relativizovao njegov značaj. Smatram da, i u budućim strategijama razvoja, ovaj sektor mora biti prepoznat kao jedan od nosilaca ekonomskog rasta – naglasio je Golubović.

Prema njegovim riječima, prirodni resursi su potencijal budućeg razvoja, pa je upravo Komora, radi njihove bolje valorizacije, u prethodnom periodu naglašavala potrebu diverzifikacije privrednih aktivnosti.

– Neophodno je nastaviti aktivnosti na povećanju produktivnosti i konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje. Akcenat treba staviti na podršku kvalitetnoj poljoprivrednoj proizvodnji i boljem plasmanu domaćih proizvoda. Poljoprivrednicima i prerađivačkoj industriji potrebne su subvencije za modernizaciju tehnoloških procesa, kako bi učinili svoju proizvodnju jeftinijom, a sebe konkurentnijim – rekao je predsjednik, istakavši i razvojni značaj energetike i kapitalnih investicionih projekata, te značajnu ulogu trgovinskog sektora za vrijeme pandemije.

Naglasio je da je Komora opravdano označila digitalizaciju i obrazovanje kao prioritete koji će odrediti buduće razvojne pravce Crne Gore. Digitalne tehnologije će nam omogućiti da napredujemo brže, a ubrzan razvoj mora pratiti sistem obrazovanja koji će obučavati kadrove za tržište u kom su tehnološke inovacije postale svakodnevnica.

– Inovativnost mora biti utkana u sve segmente poslovanja ukoliko želimo da budemo konkurentni na globalnom nivou – rekao je prvi čovjek Komore.

Ističe da se i u 2020. Komora dosljedno zalagala za bržu regulatornu reformu i stvaranje predvidivog i stabilnog poslovnog ambijenta sa jednakim šansama za sve učesnike na tržištu. Inicirala je rješavanje niza sistemskih problema koji se tiču suzbijanja sive ekonomije, unapređenja poslovnog ambijenta, fleksibilnijeg tržišta rada i efikasne javne administracije. U okviru KIF-a gradila je okvir koji donosi novu dinamiku regionalne ekonomske saradnje i jača potencijal za privlačenje investicija.

– Solidarnost poslovne zajednice, vrijednost koju decenijama brižljivo njegujemo, dobija na posebnom značaju u ovom trenutku, kada jedino udruženim kapacitetima možemo efikasno odgovoriti na krizu, koja se nije mogla predvidjeti, niti spriječiti. Nadam se da ćemo naredni jubilej Privredne komore dočekati sa uspješno prevladanom krizom i da će se Crna Gora vratiti na uzlaznu putanju ekonomskog rasta koji je obilježio posljednju deceniju – zaključio je Golubović.

Laureati

Odluku o laureatima donio je Odbor za dodjelu nagrada Privredne komore Crne Gore, na elektronskoj sjednici, a na osnovu konkursa koji je bio otvoren do 16. marta 2020. godine. Odborom je predsjedavao Slavoljub Popadić, a članovi su bili prof. dr Milan Lakićević, Miomir M. Mugoša, Vojin Žugić, Katarina Kažanegra, dr Milorad Katnić i Danilo Gvozdenović.

Slavoljub Popadić je istakao da je „Budvanska rivijera” najveća hotelska grupacija u Crnoj Gori, visoko pozicionirana na turističkoj mapi Evrope, koja je doprinijela atraktivnosti naše turističke destinacije i otvaranju novih tržišta. Odnos prema okolini i poslovanje u skladu sa trendovima održivog razvoja veoma su važni za Budvansku rivijeru, a velika pažnja se posvećuje očuvanju i afirmaciji kulturno istorijskih vrijednosti.

Mesna industrija „Goranović” d.o.o. Nikšić proizvodnju realizuje po najsavremnijim tehnološkim procesima i upošljava stručne ljudi iz različitih oblasti, što rezultira prepoznatljivošću proizvoda i naklonošću potrošača, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Kompanija je iz godine u godinu bilježi značajan rast izvoznih aktivnosti, koje su u 2019. činile 31,92 odsto ukupne proizvodnje prerađevina od mesa.

Crnogorski elektrodistributivni sistem, čija je osnovna djelatnost pouzdana i kvalitetna distribucija električne energije, a misija stalno ulaganje u mrežu i objekte i kontinuiran rad na unapređenju servisa, usvojio je društveno odgovorno poslovanje kao zlatni standard. Tokom 2019. godine CEDIS je realizovao 61 aktivnost iz oblasti društveno odgovornog poslovanja, u što je uloženo više od 183 hiljade eura. I u narednom periodu CEDIS će nastaviti da pruža podršku zajednici i doprinosi razvoju društva.

Kompanija M:tel je u 2019. godini realizovala projekte: MTEL Digitalna fabrika, Startup Activator, Telemedicina, Elektronski protokol, Agro-meteo servis, SmartHome, Move, HbbTV i m:PAY, kojim su, između ostalog, ponudili inovativna rješenja za javni sektor, start-apove, poljoprivredu, digitalnu transformaciju zdravstva, te niz povoljnosti za individualne korisnike, izdvojivši za ove projekte koji su realizovani u saradnji sa resornim ministarstvima, značajna sredstva.

Dragan Bokan, predsjednik Odbora direktora kompanije „Voli Trade”, jedan je od najuspješnijih crnogorskih privrednika. U izazovnim momentima, kompanija Voli je pokazala visok nivo efikasnosti i menadžerske organizacije, osiguravajući kontinuitet snabdijevanja građana i kvalitet u pružanju usluga na svjetskom nivou. Takođe, tokom pandemije Voli kontinuirano opredjeljuje značajna sredstva za podršku zdravstvu i stanovništvu u stanju socijalne potrebe.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović uručio je nagrade Đorđiju Goranoviću, izvršnom direktoru MI “Goranović”, Zoranu Đukanoviću, izvršnom direktoru CEDIS-a, Jeleni Kaluđerović, PR menadžerki HG Budvanska rivijera, Milici Raičević, pomoćnici direktora za marketing i razvoj kompanije M:tel, te Draganu Bokanu, predsjedniku Odbora direktora Voli Trade, koji je zahvalio u ime nagrađenih.

– Čestitam Privrednoj komori na tome što na pravi način ispunjava svoju misiju – uvezuje, prepoznaje i nagrađuje, predstavlja tačku okupljanja privrednika i kruniše priznanjima naše napore da u svom poslovanju ponudimo uvijek vrijednost više i svojim primjerom pokažemo da biti najbolji podrazumjeva niz činilaca kao što su poslovna korektnost, transparentnost, briga o zaposlenima i njihovo pravilno vrijednovanje i motivisanje, kao i razvijen osjećaj za društvenu zajednicu – kazao je u ime nagrađenih Dragan Bokan.

On je uputio čestitke ostalim laureatima.

Prvi čovjek Volija nagradu Komore doživljava veoma lično i emotivno, jer, kako kaže, na najljepši način potvđuje da su ljudi, čije mišljenje veoma cijeni, prepoznali njegov napor da kontinuiranim ličnim razvojem pozitivno utiče na svoj tim, kao i sve strukture poslovanja kompanije.

– Zahvaljujem i Evropskoj banci za obnovu i razvoj, partneru sa učešćem u vlasništvu kompanije, koji je dao svoj doprinos da u kratkom periodu prihvatimo i implementiramo najstrože standarde i kriterijume svojstvene renomiranim evropskim institucijama. Iz tog razloga,  nagrada je zajednička – naglasio je Bokan.

Prema njegovim riječima, nagrađeni predstavnici privrede među kojima i on, kontinuitetom poslovanja, odgovornim odnosom prema zaposlenima, poslovnoj zajednici i društvu, pokazatelj su da poslovna zajednica ima razloga za optimizam i vjeru da će mudrim potezima uspješno kormilariti kompanijama koje vode, prolazeći kroz oluju u kojoj smo se našli sa što manje posljedica.

U osvrtu na 2020. godinu, Bokan je ocijenio da je potrebno što hitnije se prilagoditi novonastaloj situaciji – tzv. novoj normalnosti.

– Više puta sam isticao da je okrenutost sopstvenim resursima i prednostima koje imamo jedini put stabilnosti. Pod tim podrazumjevam domaću poljoprivrednu proizvodnju. Naša zemlja i njeni neiskorišćeni potencijali, naš kvalitetan domaći proizvod, praćen i na pravi način plasiran, predstavljaju oslonac daljeg razvoja naše privrede. Pozivam sve profitabilne kompanije u Crnoj Gori, bez obzira na branšu kojoj pripadaju, da zajedno kroz nove investicije damo svoj doprinos da deficit robnog bilansa bude što manji i da uložimo napore da u što manjoj mjeri zavisimo od drugih tržišta – kazao je čelnik kompanije Voli Trade.

Prema njegovim riječima, manji lična potrošnja, prihodi i zarade, te porast nezaposlenosti predstavljaju realnost u narednom periodu.

– Ključ izlaska iz recesije koja je pred nama jesu udruživanje, transparentno poslovanje, štednja i odgovornost na svim nivoima. Sada je više nego ikad potrebno strpljenje, da radimo više i bolje te pokažemo senzibilitet prema socijalno ugroženim kategorijama – riječi su Dragana Bokana.

Poželio je Komori da i u narednim godinama bude matica crnogorske privrede i nastavi da u tijesnoj saradnji i sa novom Vladom daje doprinos stvaranju ambijenta koji će biti osnov poslovanja, te novih investicija i investitora.

– Ciljevi su nam zajednički a uspjeh je jedino moguć kroz međusobnu podršku, saradnju i primjere dobre prakse – zaključio je on.

Svečanom uručenju Nagrade Privredne komore prisustvovali su predsjednik Skupštine ove asocijacije Vojo Banović, članovi njenog rukovodstva, Upravnog odbora i predsjednici odbora udruženja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *