Tri najvažnije lekcije koje smo naučili u 2020. godini

Dodajte komentar

Kao i svakog prethodnog decembra, većina nas i sada odbrojava dane do 31. u mjesecu, unaprijed se radujući zasluženim danima odmora. Ipak, čini se da nikada sa većim nestrpljenjem nismo čekali posljednji dan u godini, jer je ovo sigurno jedna od izazovnijih i onih koje ćemo dugo pamtiti.

Naravno, nije mali broj ljudi koji će godinu u kojoj su mnogi planovi odloženi, ili bar u manjoj ili većoj mjeri izmijenjeni, ispratiti sa riječima: „Ne ponovila se“. Međutim, da nije sve tako sivo, zaključili smo nakon kratke rekapitulacije mjeseca iza nas i zaključka da nas je upravo ova godina naučila vrijednim lekcijama, možda kao nijedna do sada.

Male stvari pričinjavaju velike radosti

Naučili smo da vrijeme boravka kod kuće možemo upotpuniti na bezbroj zanimljivih načina. Ni u jednoj prethodnoj godini nismo pogledali više filmova, ni pročitali više knjiga i sigurno nikad prije u pozorišta, muzeje i galerije nismo odlazili svake večeri u pidžami i ne udaljavajući se od ekrana TV-a ili laptopa u nekoj od prostorija svog doma.

Shvatili smo da rad od kuće nije toliko strašan kakvim se na prvi pogled činio, a u slobodno vrijeme smo imali prilike da poslušamo više onlajn kurseva nego što smo i mogli zamisliti.

Shvatili smo da rad od kuće nije toliko strašan kakvim se na prvi pogled činio, a u slobodno vrijeme smo imali prilike da poslušamo više onlajn kurseva nego što smo i mogli zamisliti. Vikende i slobodne dane smo koristili za putovanja – ona tokom kojih smo upoznavali do tada neotkrivene predjele naše zemlje, a naučili smo i kako štednja može ublažiti nostalgiju prema putovanjima na destinacije o kojima maštamo.

Shvatili smo još jednom koliko je važno štedjeti, kako se čak i usred novogodišnje euforije može obaviti pametna kupovina, a usvojili smo i nekoliko dobrih navika uz pomoć kojih možemo ostvariti značajne uštede. Sa druge strane, naučili smo da postoje i stvari na kojima nikako ne treba štedjeti.

Vrijeme sa najbližima je neprocjenjivo

Bilo je neobično obilježavati neke važne datume bez fizičkog prisustva onih koji su sastavni dio svih naših slavlja. Bilo je neobično i bez slavlja na koje smo navikli. Najneobičnije od svega bilo je duvati svjećice na rođendanskoj torti tačno ispred kamere nekog od uređaja koje smo svakodnevno koristili za komunikaciju i čuti: „Srećan rođendan“ sa druge strane ekrana umjesto pored nas, u čvrstom zagrljaju.

I naravno da je bilo teško učiti onlajn i ispratiti sav taj tempo i novitete koji su se pojavljivali neuobičajeno često. Ipak, ne možemo reći da u isto vrijeme nije bilo i zanimljivo, a i roditelji su zahvaljujući djeci upoznali neke nove tehnologije. Dešavale su se i onlajn proslave. Sve to nas je dodatno zbližilo.

Vrijeme provedeno sa djecom je neprocjenjivo i vjerovatno se svako od nas bar jednom zapitao kako tako brzo rastu, dok nam se činilo kao da su juče izgovorili prve riječi i napravili prve korake.

Vrijeme provedeno sa djecom je neprocjenjivo i vjerovatno se svako od nas bar jednom zapitao kako tako brzo rastu

Više nego ikada smo postavljali pitanje: „Kako si?“, i to dominantno okretanjem broja telefona, jer smo više razgovarali nego se dopisivali. Zbog svega toga, iako fizički udaljeni, nikad nismo bili bliži nego tokom ove godine.

Zdravlje je uvijek ispred svega

Užurbani tempo života koji smo vodili stavljen je na pauzu, a sa njim i veliki broj navika koje smo praktikovali. Umjesto da usput posegnemo za brzom hranom, posezali smo za pripremanjem hrane kod kuće i upotrebom zdravih namirnica, a čitava situacija natjerala nas je da obećamo sebi da će nam zdravlje stvarno biti na prvom mjestu.

Preglede nećemo odlagati i reagovaćemo odmah i adekvatno na svaku promjenu. Bavićemo se fizičkom aktivnošću, makar to bilo pola sata u dnevnoj sobi i bez ikakve opreme, jer smo vidjeli da je i to moguće. Naučili smo da je u svoj ovoj situaciji sigurnije, bolje i brže ako za plaćanja koristimo elektronsko bankarstvo i da još mnogo toga možemo obaviti kod kuće.

Naučili smo da odaberemo pravu platnu karticu za sebe i da je uvijek nosimo sa sobom prilikom izlaska iz kuće. Kad god smo mogli, plaćali smo istom tom karticom, a kada to nije bilo moguće, umjesto na šalteru filijale, gotovinu smo podizali bezbjedno, besplatno i u roku od nekoliko sekundi na bankomatima.

U godini koju su obilježila iznenađenja i izazovi, ono što je ostalo isto jeste da smo uvijek bili tu jedni za druge

U godini koju su obilježila iznenađenja i izazovi, ono što je ostalo isto jeste da smo uvijek bili tu jedni za druge. Želimo da tako ostane i u godini koja dolazi i nadamo se da će nam ona donijeti mnogo toga lijepog, a za sva vaša mala i velika radosna iznenađenja, znajte da smo tu za vas. U 2021. godini #vjerujusebe i znaj da je sve moguće.  ?

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *