Piter Šif: Slijedi višegodišnje survavanje dolara

Indeks dolara pao je ispod 90 prošle nedjelje, prvi put od proljeća 2018.

To što dolar sve više slabi znači da će doći do strmoglavog pada američke valute 2021. godine, kaže veteran na berzi broker Piter Šif.

“I neće se završiti 2021. Ovo će biti još jedno višegodišnje survavanje dolara”, rekao je u svom potkastu.

Prema Šifovim riječima, premašiće rekordni najniži nivo indeksa dolara iz 2008. godine koji je iznosio 71,58.

“Dakle, pred nama je dug put do potpunog pada. Imamo oko 20 bodova do toga. Ali onda slijedi još veći udar”, naveo je on.

Šif je naglasio da slabo tržište rada vrši veći pritisak na Kongres SAD i Federalne rezerve da učine nešto.

“Naravno, ono što rade je samo stvaranje inflacije jer misle da postoji nekakva trampa – ako imamo veću inflaciju, imaćemo manje nezaposlenosti. U stvarnosti ćemo imati više nezaposlenosti zbog veće inflacije. Pa čak i ljudi koji su zaposleni patiće zbog rastućih životnih troškova”, objasnio je on.

Slabost dolara trebalo bi da bude znak upozorenja da se igra završava za Federalne rezerve, štampanje novca i olakšice, dodao je.

Postoje velike šanse da bi regulacijom bilansa moglo da se uništi 10 biliona dolara do kraja 2021. godine.

Prema mišljenju ekonomiste, jedini razlog zbog kojeg američka ekonomija funkcioniše jeste precijenjeni dolar, piše Raša tudej, prenosi Sputnjik.

“Jedini razlog zbog kog Federalne rezerve uspijevaju da se izvuku sa svim podsticajima je taj što im je svijet to omogućio otkupljivanjem svih tih dolara. Ali sada kada svijet ne želi te dolare i cijeli taj proces će se raspršiti”, zaključuje on.

(B92)

Check Also

Prvi ekonomski dijalog između Amerike i Crne Gore

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić poručio je danas na otvaranju Prvog ekonomskog dijaloga između Crne Gore i Sjedinjenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *