Ne upadajte u zamke sa kreditnim karticama, njihov rob se lako postaje

Kada odlučimo da od banke uzmemo neku od platnih kartica ili uđemo u nedozvoljeni minus, trebalo bi da znamo da mi to zapravo kupujemo.

Na platnim karticama nalazi se novac koji mi kupujemo od banke, pa ne bi trebalo olako da se zadužujemo. Dušan Uzelac iz portala Kamatica kaže za Jutarnji program da je česta zabluda da se kredit dobija i da se kreditni proizvodi dobijaju.

“Kredit se kupuje, ne u novčanom iznosu već našim obećanjem da ćemo se ponašati onako kako piše u ugovoru. U ugovoru piše da ćemo otplaćivati, ako su kartice u pitanju, minimum pet posto kamate i dobija se otplatni plan”, objašnjava Uzelac.

Poručuje da ako vam dozvole da kupite nešto na rate, to ima smisla ako je to što kupujete ono što vam treba i što ste želeli da kupite.

Ali ako se kupuje, dodaje Uzelac, samo zbog činjenice da može da se kupi nešto na rate, može se kupiti nešto što ne treba i vrlo brzo doći u situaciju da se ne ode na ljetovanje zbog zimske jakne koja je kupljena na rate.

Prema njegovim riječima, to je ono što je kod finansija najbitnije – da dugoročno gledamo, a danas odlučujemo na osnovu tih planova koje napravimo sa sobom.

Pametnim upravljanjem finansijama možemo se riješiti tog duga, a to nas vraća na osnovnu lekciju iz ove oblasti. Isplanirati troškove, staviti sve na papir i pridržavati se toga.

Uzelac ističe da to ne može da se riješi preko noći. Otplata duga po kreditnoj kartici ili dozvoljenog minusa se može rasporediti na godinu, dvije ili više i tada se dobre stvari dešavaju u finansijama, tada upravljate finansijama, a one ne upravljaju vama.

Zanimljivost vezana za ovu temu odnosi se na čovjekovu prirodu da koristi sto posto svega ponuđenog.

“Psihologija čoveka je da mi koristimo sve resurse koji su nam dostupni. Ovo je trik koji koriste banke kada vam prodaju karticu i kažu – vaš raspoloživ iznos. To nije saldo koji je u našem vlasništvu nego je raspoloživ saldo sa kreditnim delom. To je ono što ljudi moraju da znaju”, naglašava Uzelac.

Izvor: rts.rs

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *