MA slijeće u stečaj nakon 23 godine: Prizemljili ih dugovi i javašluk

Dodajte komentar

Montenegro erlajns (MA) može letjeti još nekoliko dana ili najviše nekoliko sedmica, a to će zavisiti od odnosa partnera prema kompaniji, odnosno do kada će moći da kupuje gorivo, do kada će aerodromi ka kojima leti i domaća i evropska kontrola leta trpjeti neplaćene račune i do kada će radnici pristajati da rade bez isplaćenih zarada, pišu VIjesti.

S obzirom na to da su iz Vlade juče saopštili da zbog evropskih pravila i domaćih zakona o državnoj pomoći više nijedan euro ne mogu uplatiti ovoj kompaniji, nacionalnom avio-prevozniku, nakon 23 godine rada, slijedi neminovni stečaj koji može da zatraži bilo ko od više desetina povjerilaca. Vlada tvrdi da neće biti predlagač stečaja.

Nova kompanija do ljeta 2022.

Iz Vlade su objasnili da više ni eura pomoći ne mogu dati MA, inače bi imali prekid pregovora sa Evropskom unijom, kao i da planiraju da osnuju avio-kompaniju.

“Rajaner” 4. decembra predao pritužbu Evropskoj komisiji protiv Crne Gore, tvrdeći da je Vlada ove godine davala novac MA i mimo sume od 43 miliona, koliko je avio-prevozniku uplaćeno kroz sporni leks specijalis. Evropska komisija čak prijetila i prekidom pregovora. Ministar finansija Milojko Spajić je precizirao da bi šteta od gašenja MA mogla biti oko 50 miliona eura, dok će budžetom za narednu godinu za osnivanje nove kompanije opredijeliti sumu od 30 miliona eura.

Ministar kapitalnih investicija, čiji je resor i saobraćaj, Mladen Bojanić kazao je da bi osnivanje kompanije trajalo od šest do devet mjeseci. Kompanija bi mogla biti u potpunosti operativna tek pred ljeto 2022. godine, a u Vladi očekuju da će njene letove na ljeto 2021. preuzeti druge kompanije i da neće biti značajnijeg uticaja na turizam.

Crnu Goru prijavio “Rajaner”

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije, koja je još 3. septembra zabranila dalju državnu pomoć MA od 155 miliona eura koje je prošla vlast namijenila posebnim zakonom, Miodrag Vujović otkrio je da je irska avio-kompanija “Rajaner” početkom decembra prijavila Crnu Goru Evropskoj komisiji. Strani prevoznik tvrdi da je Vlada ove godine davala novac Montenegro erlajnsu i mimo sume od 43 miliona, koliko je avio-prevozniku uplaćeno kroz sporni posebni zakon. Bojanić je dodao da je prijava stigla na 4. decembar, kada je izabrana Vlada Zdravka Krivokapića.

Vujović je rekao da su prije sedam dana imali sastanak sa Evropskom komisijom, gdje im je saopšteno da MA ne ispunjava uslove da više dobija državnu pomoć.

“Evropska komisija sada odobrava pomoć u poslovanju zbog krize izazvane pandemijom samo onim avio-kompanijama koje su prije krize poslovale pozitivno, što nije slučaj sa MA. Pitali su čak i za iznos od pola miliona koji je Vlada platila MA za prevoz građana koji su usljed epidemije dolazili u Crnu Goru”, kazao je Vujović.

MA nije smio primati pomoć od 2012.

On je potvrdio da bi nova dodjela pomoći spriječila zatvaranje poglavlja osam sa EU, kao i da MA od 2012. godine, kada je kroz program restrukturiranja dobio 35 miliona, nije više smio dobijati državnu pomoć do 2023. godine. Vujović je negirao da je Agencija odugovlačila donošenje odluke o ocjeni državne pomoći prema Zakonu o MA usvojenom u decembru prošle godine i da je zbog toga naložila obustavljanje pomoći tek 3. septembra ove godine. On je rekao da su dokumentaciju o ovom zakonu tražili početkom februara ove godine, a da su je dobili krajem jula i da su odluku donijeli prije isteka roka od 60 dana od dana kompletiranja dokumentacije.

“Agencija od kada je formirana sve odluke donosi samostalno. Da je bila politička odluka, ta odluka bi bila prije izbora i bila bi pozitivna. Međutim, mi smo se vezali za zakon, regulativu i pravnu tekovinu EU”, rekao je Vujović. Bojanić je kazao da odluka nije donesena, ali je Vlada juče raspravljala o informaciji o stanju u avio -kompaniji i da je zaključak da nemaju nijednu zakonsku mogućnost da produže život MA.

“Ova Vlada nema problem sa tim da donosi odluku. Ali ovdje ne možemo da donesemo nikakvu odluku za MA. Tražili smo 15 dana, kontaktirali u regionu određene kompanije, razgovarali sa evropskim konsultantima. Na kraju zaključak je da ne možemo donijeti nijednu odluku u korist MA, a da bude zakonita”, rekao je Bojanić dodajući: “Moramo veliku žabu da progutamo odmah”.

Dodao je da predsjednik Odbora direktora Nikola Vukićević nije prisustvovao konferenciji, uz obrazloženje da ga boli zub.

Neko će odgovarati za “javašluke”

Upitan ko će će odgovarati za “sve javašluke” u MA, Bojanić je odgovorio da će biti podvrgnut kontroili kompletan rad po pitanju MA i drugih kompanija kod kojih su se dešavale slične stvari.

“Vlada je do sada radila mimo zakona da premosti od izbora do izbora, da bi kupila socijalni mir i da bi fakturu ispostavila nekoj novoj vlasti. Nesreća je što smo naslijedili ovakav sistem i što mi ubiramo plodove njihovog nerada. Svakako će se voditi istraga zašto je to urađeno, koliko je bilo namjere, neznanja, ko će da konačno snosi odgovornost za svoj rad i razotkrijemo te nazovi nezavisne institucije. Građani zaslužuju da znaju gdje se i kako davalo stotinu miliona do sada”, rekao je Bojanić.

Spajić je kazao da već rade na formiranju radne grupe koja treba da započne postupke za osnivanje nove avio-kompanije.

“Ne bih sad o budžetu da pričamo, ali već smo planirali izdatke za narednu godinu. Vodiće se računa da buduće poslovanje bude održivo i radiće se u skladu sa interesima države”, istakao je Spajić.

Na pitanje koliko će koštati osnivanje nove kompanije, rekao je da neće koštati ništa jer to ne smatra troškom već investicijom za koju će predvidjeti do 30 miliona eura.

“Osnivanje nove kompanije ne košta, to je osnivački kapital koji bi trebalo da se oplodi. Trošak će biti nula, a investicija u zavisnosti od procjene. Racionalno ćemo razmisliti koliko je novca potrebno za osnivanje kompanije, vodićemo se principom održivosti”, rekao je Spajić.

Dodaje da je indikativno bilo da je prošlim zakonom bilo omogućeno da se nekim kreditorima vrati glavnica prije operativnih troškova.

“Prvi put čujem da se to može desiti po korporativnim poslovanju. Mnogi će morati da odgovaraju zašto se svim kreditorima vratio novac, a kompanija ne može da leti”, poručio Spajić, i dodao da se ne bi mogla formirati nova avio-kompanija da nije bilo emisije obveznica od 750 miliona eura.

MA nema značajnu imovinu

Istakao je da MA praktično nema imovinu jer je većina aviona rentirana.

“Sve što je bilo je očerupano i dato prioritetnim kreditorima. Država će kroz stečaj pretrpjeti najveću štetu”, rekao je Spajić.

Na pitanje da li ima državnih garancija u MA, Spajić je naveo da je Ministarstvo finansija dobijalo “vrlo šture podatke iz državnih kompanija”.

“Taj nivo informisanosti je jako loš. Već imamo neke spremne mjere za januar prema državnim kompanijama, koje će uskladiti taj nivo informacija i koje će morati da nam dostavljaju informacije”, dodaje Spajić.

Vujović je precizirao da je bila državna garancija za kredit kod Hipotekarne banke, ali da je on u potpunosti isplaćen kroz prethodnu državnu pomoć.

Kritika bivših donosilaca odluka

Ugasiti biznis je jednostavno i brzo, čak i nacionalnu avio-kompaniju. Ali može biti i veoma rizično i nepromišljeno, posebno u zemlji koja četvrtinu svog BDP stvara u turizmu, a koja nije iskoristila ni 50 odsto svojih potencijala u toj djelatnosti, objavio je na Tviter nalogu predsjednik države, Milo Đukanović. “Neće ih ni iskoristiti bez lakše dostupnosti destinacije, a nje nema, između ostalog, i bez nacionalnog avio-prevoznika. O tom našem nacionalnom, razvojnom interesu niko neće brinuti osim naše Vlade. Današnja odluka nije izraz takve brige. Prije bih rekao da je riječ o čistom populizmu, sa moguće nenadoknadivim štetama po nacionalnu ekonomiju”, naveo je Đukanović, koji je bio i dugododišnji premijer.

Iz SD-a, koji su bili u vladajućoj kolaciji sa DPS-om, objavili su da su “prvi ekonomski potezi Vlade “tajno i organizovano” zaduženje od 750 miliona eura i gašenje nacionalnog brenda MA u državi koja zavisi od prihoda od turizma”. Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, koji je prije tri godine predlagao uvođenje stačaja u MA, juče je reagovao na izjavu ministra da će troškovi osnivanja nove avio-kompanije iznositi nula.

“Ako u tome uspije naša ‘ekspertska Vlada’, to će biti ‘model’ koji će iz krize izvući cijelu svjetsku avio-industriju. Ovo obećanje mi više liči na ono premijera Zdravka Krivokapića da se vjerom mogu pomjerati brda”, napisao je Konjević na Tviteru.

Bez posla ostaje 360 radnika, duguju im tri plate i pet godina staža

Povjerioci kojima MA duguje novac već mogu pokrenuti prinudnu naplatu, a zatim i stečaj. Na računu MA sada se nalazi oko 4,5 miliona eura, dobijenih ljetos kao državna pomoć sa namjenom za restauraciju motora. Bojanić je kazao da je pitanje da li se taj novac može koristi za ova plaćanja zbog ugovora sa vlasnicima aviona.

Kompanija će prestati sa letovima prije formalnog uvođenja stečaja za koji procedura može trajati i mjesec. Nakon uvođenja stačaja, svim radnicima, kojih sada ima oko 360, prestaje radni odnos i formira se Odbor povjerilaca koji će kroz prodaju imovine pokušati da naplati makar dio svojih potraživanja. Kompanija nema značajnu imovinu, jer se nalazi pod hipotekom ili zakupom pa čak i sadašnja tri aviona. Zaposlenima se duguju tri neto zarade, ali i staž za pet godina. Vlada nema obavezu da radnicima kompanije u stečaju povezuje radni staž, ali je to bila praksa u prethodnom periodu. Takođe, kompanija u stečaju ne isplaćuje otpremine radnicima.

Iz Vlade su juče saopštili da će dio radnika sadašnje avio-kompanije biti angažovan u novoj.

Dugovanja MA na kraju 2019. godine su 102 miliona, akumulirani gubitak 98 miliona eura, a vrijednost kompanije je bila minus 60 miliona eura.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *