Juventas i Telekom uručili 10 pametnih telefona djeci iz Bijele

Dodajte komentar

Predstavnici NVO Juventas i Crnogorskog Telekoma uručili su Dječjem domu „Mladost“ iz Bijele 10 pametnih telefona, kako bi djeca u domu na adekvatan način mogla da prate nastavu koja se odvija na onlajn platformama, i da imaju jednak pristup obrazovanju. Telekom je uz to obezbijedio i 10 besplatnih TVzaSVE servisa sa neophodnom opremom da bi djeca pratila nastavu koja se prenosi putem televizije.

Crnogorski Telekom se na taj način pridružio inicijativi organizacije Juventas, koja je u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori pokrenula projekat „Podrška u učenju djeci koja su pod institucionalnom zaštitom“, sa ciljem pružanja podrške djeci iz Dječjeg doma „Mladost“ iz Bijele u savladavanju školskog programa.

Iako koncept učenja na daljinu ima za cilj da obezbijedi kontinuirano učenje za sve, činjenica je da nemaju sva djeca jednak pristup novim mehanizmima učenja. Razlozi mogu biti različiti, poput nedostatka pristupa internetu, neposjedovanja adekvatnih uređaja, zbog čega mnoga djeca, pogotovo dodatno ugrožena kao djeca iz Doma “Mladost”, nisu u mogućnosti da im pristupe, napominju iz Juventasa.

„Smatramo da je obrazovanje djece ključno za njihov cjelokupan razvoj, ali i izlazak iz siromaštva, te prenošenja istog sa generacije na generaciju. Zbog toga, ovakvi vidovi podrške treba da budu kontinuirana praksa u zadovoljenju dječjih potreba“, kazala je Nina Šćepanović, koordinatorka na ovom projektu Juventasa.

Iz Telekoma ističu da je značaj digitalne inkluzije postao posebno očigledan prelaskom na nove načine učenja kroz digitalne platforme u obrazovanju.

„Od početka epidemije u Telekomu zajedno sa partnerima radimo na tome da djeci iz cijele Crne Gore, koja odrastaju i školuju se u uslovima težim od uobičajenih, pružimo priliku da u potpunosti iskoriste mogućnosti digitalnog doba. Društvena inkluzija za nas podrazumijeva digitalnu inkluziju, i uvjereni smo da se samo na taj način može izgraditi most iznad digitalnog i društvenog jaza“, kazao je PR Telekoma, Matija Otašević.

Telekom je od početka Vladinog projekta učenja na daljinu #UčiDoma sa različitim partnerima, među kojima su njemačka organizacija Help, Udruženje Roditelji, Rotary klub Pljevlja i Rudnik uglja Pljevlja, socijalno i ekonomski ugroženoj djeci širom Crne Gore u cilju podrške u učenju donirao 170 pametnih uređaja sa besplatnim internetom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *