U skupštinsku proceduru ušle izmjene zakona o kreditnim institucijama

Dodajte komentar

U skupštinsku proceduru juče su ušli prijedlozi izmjena zakona o kreditnim institucijama i o njihovoj sanaciji kojima se primjena odlaže za januar 2022.

Time je ispoštovan nedavni dogovor ministara finansija i ekonomije mr Milojka Spajića i mr Jakova Milatovića i državnog sekretara u Ministarstvu finansija mr Janka Odovića sa izvršnim direktorima svih banaka i predstavnikom Udruženja banaka. Da Vlada nije parlamentu uputila prijedloge ovih zakona koje prati i 40 podzakonskih akata, kako je Pobjeda već pisala, njihova primjena morala bi početi od januara naredne godine. Generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković Pobjedi je pozdravio ovaj prijedlog izmjena zakona i pozitivno ocijenio nedavni sastanak sa predstavnicima izvršne vlasti.

-Razgovor jebio otvoren. Razmijenili smo informacije, predočili stanje u bankarkskom sektoru, izazove sa kojim se srijećemo. Informisali smo da je bankarski sektor spreman da podrži klijente u ovim vrlo izazovnim vremenima, kaže Pejaković i ističe da su predočili realne slike opterećenja bankarskog sektora, već podnijeti teret u podršci likvidnosti privrednog sistema, kao i šta nameću zakoni koji bi se trebali implementirati i pod kojim uslovima se to realizovalo u regionu, a koji su danas pred nama.

-Paralelno sa naporima u finansiranju klijenata, moramo poštovati način sagledavanja u održivosti klijenata pri kreditiranju u skladu sa preporukama Evropske centralne banke, a sjutra se očekuje jače finansiranje napretka privrede, što je prioritet za sve. Imamo i paralelni proces AQRprocjena kvaliteta aktive gdje je preuzeta obaveza prema EU i gdje su angažovani značajni resursi banaka, koji bi morali da rade i na implementaciji novih zakona čime su dodatno opterećeni. Sve to bi znatno uticalo na kvalitet servisa prema klijentima, pojašnjava Pejaković i ističe daje urađena cost benefit analiza, što se dobija, a što gubi sa požurivanjem procesa.

-Imali smo i pozitivno mišljenje za stav bankara, od inostranih adresa koje prate proces harmonizacije propisa sa EU legislativom, sa kojim su upoznati i u ministarstvima i CBCG, ističe generalni sekretar UBCG.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *