Opština Tuzi od Plantaža prinudno uzela preko pola miliona eura

Dodajte komentar

Opština Tuzi je prinudnim putem od Plantaža naplatila potraživanja u iznosu od 524.378 eura, piše Dan.

Rok za plaćanje duga od 624.000 eura istekao je 30. novembra, a Plantaže su platile svega 100.000 eura i pokrenule žalbu na rješenje.

S obzirom na to da žalba ne odlaže postupak Opština Tuzi je donijela rješenje o prinudnoj naplati i produžile rok, koji nije ispoštovan.

Inače, Plantaže su podnijele poresku prijavu prema kojoj su obavezu prema Opštini Tuzi utvrdile na oko 50.000 eura.

Međutim, u proceduri je utvrđena stvarna obaveza na 624.378 eura.

“Obveznik poreza na nepokretnosti Plantaže podnio je poresku prijavu, za utvrđivanje poreza na nepokretnosti za 2020. godinu. U postupku kontrole poreske prijave, poreski organ je utvrdio da je poreski obveznik u istoj knjigovodstvenu vrijednost poljoprivrednog zemljišta iskazao po vrijednosti 0,569 eura po kvadratu, a to je iznos koji se dobije kada vrijednost poljoprivrednog zemljišta od 8.652.961 eura podijelimo sa površinom poljoprivrednog zemljišta 15.197.000 kvadrata. Poreski organ je na osnovu dokumentacije i uporedne analize podataka sa kojima je raspolagao ocijenio da knjigovodstvena vrijednost nepokretnosti zemljišta iskazana u poslovnim knjigama i poreskoj prijavi na dan 31. decembar 2019. godine ne predstavlja tržišnu fer vrijednost iskazanu u skladu sa računovodstvenim propisima i međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS)”, kaže Nik Đeljošaj, predsjednik Opštine Tuzi.

On je istakao da je poreski organ uputio poreskom obvezniku poziv za usmenu raspravu, kako bi se izjasnio o činjenicama i okolnostima koje su od značaja za utvrđivanje potpunog i tačnog činjeničnog stanja i donošenje zakonitog rješenja.

“Poreski obveznik se odazvao pozivu zausmenu raspravu na kojoj je između ostalog, na pitanje ovlašćenog službenog lica kojim argumentima objašnjavaju činjeninicu da su u poreskoj prijavi za 2020. godinu upisali vrijednost poljoprivrednog zemljišta od 8.652.961 eura, odnosno koji razlozi su uticali da se knjigovodstvena vrijednost ovog zemljišta iskaže po vrijednosti 0,569 eura po kvadratu punomoćnik poreskog obveznika je odgovorio da se vrijednost imovine tako prikazuje godinama, te da u knjigama stoji procijenjena vrijednost od 1992. godine, kad je urađena i poslednja procjena imovine, kao i da na navedenu nepravilnost, odnosno neusaglašenost procijenjene vrijednosti osnovnice sa važećim standardima, nam ukazuje i revizija u svakom izvještaju. Rekli su da takva odgovara Plantažama, jer plaćaju mnogo manji porez na imovinu”, kazao je Đelošaj.

U cilju da se objektivno sagleda situacija u kojoj se nalazi poreski obveznik i da se dođe do rješenja koje neće uticati na likvidnost i finansijsku stabilnost poreski organ se obratio Odboru direktora Plantaža zahtjevom za ponovno razmatranje poreske prijave.

“Odbor direktora nije iskazao spremnost da se analizira mogućnost dogovora, na osnovu sprovedenih dokaza i rezultata cjelokupnog “ispitnog postupka, poreski organ je donio rješenje kojim je utvrđen porez na nepokretnosti za zemljište za 2020. godinu od 624.378,18 eura. S tim što je poreska stopa na poljoprivredno zemljište umanjena 20 odsto. Ukoliko bi poreski organ prihvatio podnešenu poresku prijavu, porez na nepokretnosti bi iznosio 50.000 eura, što je u suprotnosti sa propisima koji regulišu ovu materiju, usled čega bi budžet opštine bio oštećen u velikom iznosu. Nakon prijema rješenja o porezu na nepokretnosti, Plantaže su platile 100.000 eura na ime dijela poreske obaveze, nakon čega su uložile žalbu na dostavljeno rješenje. Saglasno zakonskim odredbama poreski obveznik je bio dužan da godišnji porez plati u dvije jednake rate, od kojih prva 30. juna, a druga 31. oktobra tekuće godine”, kaže Đeljošaj.

Đeljošaj objašnjava da su zbog epidemije korona virusa rok za plaćanje poreza odložili za prvu ratu do 31. avgusta 2020, a za drugu do 30. novembra. Međutim, do 30. novembra Plantaže to nijesu uradile.

“Imajući u vidu činjenicu da Plantaže nijesu platile porez u roku, Opština Tuzi je pokrenula postupak prinudne naplate, tako što je 1. decembra poreskom obvezniku dostavila rješenje o prinudnoj naplati poreza na nepokretnost, kojim je ostavljen rok da se dobrovoljno isplati poreska obaveza. Kako poreski obveznik nije platio u roku obaveze, dali smo nalog Centralnoj banci za prinudnu naplatu i naplatili kompleto potraživanje. Imao sam volju da izađem u susret novom direktoru, da odložimo plaćanje dijela poreza u narednu godinu, ali Plantaže su uložili žalbu na naše rješenje pa nijesu ostavili prostor za dogovor. Zbog svega šta je uradila prethodna uprava na štetu našoj opštini nije mi žao, ali novo rukovodstvo ostavilo je drugačiji utisak i žao mi je što nijesu prihvatili model dogovora koji sam ponudio”, rekao je Đeljošaj.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *