Od jula naredne godine jeftiniji roming u državama Zapadnog Balkana

Dodajte komentar

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost EKIP naložila je Crnogorskom Telekomu, Telenoru i Mtelu da od 01. jula naredne godine, korisnicima mobilnih operatora koji borave u zemljama Zapadnog Balkana, usluge rominga naplaćuju kao da je korisnik rominga u matičnoj mreži u Crnoj Gori, saopšteno je iz EKIP-a nakon usvajanja Odluke.

EKIP je usvojio i pravilnik o utvrđivanju detaljnih pravila o primjeni “politike fer korišćenja”, o metodologiji procjene održivosti ukidanja dodatnih naknada za regulisane maloprodajne usluge rominga i o zahtjevu koji podnosi operator za potrebe te procjene, kojim su precizno propisane situacije u kojima operatori mogu da odstupe od mehanizma naplate koji je propisan Odlukom.

“Odluka i Pravilnik su u skladu sa odredbama Sporazuma o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana, kao i relevatnim propisima Evropske Komisije, na osnovu kojih je navedeni princip naplate primijenjen u članicama Evropske Unije. Sporazum o smanjenju cijena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana je zaključen 04.04.2019. godine u Beogradu između ministarstava nadležnih za oblast elektronskih komunikacija: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Sjeverne Makedonije, Republike Srbije i Kosova”, naveli su u EKIP-u.

Sporazum je u ime Crne Gore potpisalo Ministarstvo ekonomije. Njegova primjena je, kako su objasnili u EKIP-u, predviđena u nekoliko faza. Prvi korak se ogleda u smanjenju cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana i primijenjen je od 1. jula prošle godine.

“Nakon toga, od 01. jula ove godine je primijenjeno dodatno smanjenje cijena usluga rominga za dolazne pozive i pristup Internetu. Smanjenje cijena usluga rominga u državama Zapadnog Balkana, koje će biti primijeno od 1. jula naredne godine će donijeti veoma značajne benefite za privatne i poslovne korisnike, koji će usluge rominga koristiti u našem regionu. Ti benefiti će se prije svega odnositi na veće korišćenje usluga rominga bez straha od dobijanja visokih računa za njihovo korišćenje”, naveli su u EKIP-u.

Prema njihovim riječima, kako su ukazali, pored fizičkih lica kojima će korišćenje roming usluga u državama Zapadnog Balkana takav način korišćenja usluga rominga olakšati boravak u navedenim državama, značajnu korist će imati i poslovni korisnici kojima će nesmetano korišćenje usluga rominga značajno olakšati obavljanje svojih poslovnih aktivnosti u regionu.

“Pored regulisanih cijena maloprodajnih roming usluga, operatori mogu korisnicima rominga da ponude da za dnevnu ili za neku drugu fiksnu periodičnu naknadu koriste određenu količinu regulisanih usluga rominga. Takođe, operatori mogu korisnicima da ponude i drugačije cijene roaming usluga od ovih koje su određene Sporazumom o smanjenju cijena usluga rominga i Odlukom Agencije, koje korisnik može sam da odabere u slučaju da su povoljnije za njega”, zaključili su u EKIP-u.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *