Rezervacije otkazane, gosti traže novac nazad

Dodajte komentar

Nove mjere Ministarstva zdravlja u cilju sprečavanja širenja koronavirusa nanijeće ogromnu štetu kolašinskoj turističkoj privredi, ocjenjuju u tom gradu. Tokom jučerašnjeg dana, tvrde u lokalnoj turističkoj organizaciji (TO), rezervacije su masovno otkazivane, a gosti koji su već uplatili depozite za smještaj od izdavaoca traže povraćaj novca.

Zbog toga su hotelijeri, izdavaoci smještaja i vlasnici turističkih agencija, na sastanku koji je sa predstavnicima turističke privrede organizovala Turistička organizacija, zatražiliod predsjednika Opštine Milosava Bulatovića hitan sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem. Bulatović bi, kako traže, trebalo da prenese njihove zahtjev za ublažavanje novih mjere Ministarstva zdravlja, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Ukoliko ostanu nepromijenjene, mjere će nanijeti ogromnu štetu kolašinskoj turističkoj privredi.

Posljednja ovogodišnja nada, kažu vlasnici smještajnih kapaciteta, bili su im božićni i novogodišnji praznici, a dolazak albanskih turista u Crnu Goru bez PCR testa, kao i dozvoljen međugradski saobraćaj i rad restoranima do 20 sati tokom prazničnih dana, najvažniji su zahtjevi predstavnika kolašinske turističke privrede. Oni su najvili i protest ukoliko se nadležni ogluše o njihove zajtjeve, jer tvrde mnogima od njih, ugrožena je egzistencija.

Nove mjere su, tvrdi za “Vijesti” jedan od turističkih poslenika u Kolašinu Ljubiša Rakočević, “totalni udar na standard i ekonomiju svih, a naročito izdavaoca privatnog smještaja“.

“Nema logike da ne mogu da rade turističko-ugostiteljski objekti, a da se dozvole vjerska okupljanja i masovno pričešće jednom kašikom. Ko će to da dođe kod mene na smještaj, a da ne rade restorani? Kontaktirali su me dugogodišnji gosti iz Albanije, kažu nije im problem plaćanje PCR testa pri ulasku u državu, ali su zbunjeni ostalim mjerama. Šta će da rade u Kolašinu“, kaže on.

Prema njegovim riječima, “ako je tako kritična zdravstvena situacija, onda treba zatvoriti sve“.

I prethodna turistička sezona u Kolašinu smatra se propalom. Popunjenost smještajnih kapaciteta tokom ljetnje sezone bila je svega 25 odsto, u odnosu na ljeto 2019. godine. Pojedini objekti, poput hotela “Four Points by Sheraton” koji su od izuzetnog značaja za ukupni turistički promet u gradu još nijesu otvoreni. Prethodna zima, takođe, je bila neuspješna zbog nezapamćeno malo snijega na skijalištima. Tek nekoliko sati nakon što su u medijima objavljene nove mjere, počelo je, tvrde, masovno otkazivanje rezervacija gostiju. Nedospustivo je, čulo se na sastanku, da se mjere donose samo nekoliko dana pred praznike, to jest, pred dolazak gostiju.

“Već danas, tokom prijepodneva, povučeno je već 50 odsto rezervacija. Negdje smo naplatili avanse, negdje cijele iznose… U hotelu ‘Bjanka’ imamo rezervacije, koje već počinju 23. decembra i vezane su za katolički Božić. To znači da dan pred dolazak moramo da upoznajemo goste sa novim mjerama i dolazimo u situaciju da ostavljamo utisak neozbiljnosti. Apsurdno je zatvaranje hotelskih restorana u 16 sati, a još pri tom smo ograničeni da servisiramo samo goste smještene u hotelu, kada je riječ o hotelskim sadržajima“, kazao je Savo Medenica, direktor tog hotela.

Prema riječima Zorana Popovića, vlasnika “Dream House” hotela, u tom objektu je, uz avansno plaćanje, bilo rezervisano 95 odsto smještajnih kapaciteta.

“Sada smo u nezavidnoj situaciji. Donešene su mjere dva dana pred katolički Božić, a zar nijesu mogle mnogo ranije. Prema novim mjerama, moji gosti mogu da doručkuju i ručaju, ali ne i da večeraju u hotelu. Ne znam koja je struka mogla tako definisati rad hotela. Niko ne razmišlja o turizmu. Pod hitno promijeniti mjere, jer je nemoguće i da nam dođu gosti uz zabranu međugradskog saobraćaja. Otkazuju se rezervacije, ne znamo šta da kažemo gostima“, objašnjava on.

Goran Rakočević rekao je da bi, prije komunikacije i prenošenja poruka Vladi, lokalna vlast trebalo da pokaže brigu za turističku privredu. On je predložio da se donese odluka da oni koji žive od turizma, ove i za dio naredne godine, ne plaćaju porez na nepokretnosti, prireze, članski doprinos, naknadu Komunalnom preduzeću…

Međutim, prema riječima predsjednika Bulatovića, lokalna uprava je do sada pokazala zavidnu odgvornost i osjećaj za situaciju u kojoj je turistička privreda. U jako lošoj situaciju su, tvrde, i vlasnici turističkih agencija, koji su orijentisani, uglavnom, na strana tržišta.

Vlahović: Nema mjesta ni za minimum optimizma

Vlahović podsjeća da je „tradicionalno najveća popunjenost smještajnih kapaciteta u tom gradu od katoličkog do pravolsavnog Božić“

„U stalnoj smo komunikaciji sa turističkim radnicima, koji su imali očekivanja da će se predstojeća zimska turistička sezona i pored svih otežavajućih faktora makar jednom dijelom realizovati. Tako bi se nadoknadili akumulirani gubici iz predhodnog perioda.

Svi smo saglasni da je prioritet očuvanje zdravlja građana i turista koji posjete naš grad. Međutim, uz mjere koje su trenutno na snazi, svi smo, takođe, saglasni da ne možemo očekivati pa skoro ništa od predstojeće zimske sezone“, kazao je Vlahović “Vijestima”.

On tvrdi da je „dosta hotela kao i ostalih izdavaoca smještaja uspjelo da, uz izuzetno povoljne paket aranžmane, prikupi određeni broj rezervacija, koje se sada otkazuju“. Nema mjesta ni za minimum optimizma u turističkoj privredi, kaže on, „ukoliko ugostiteljski objekti neće raditi tokom praznika, zabranjen je međugradski saobraćaj vikednom i praznicima…“

I prethodna turistička sezona u Kolašinu smatra se propalom. Popunjenost smještajnih kapaciteta tokom ljetnje sezone bila je svega 25 odsto, u odnosu na ljeto 2019-e Pojedini objekti, poput hotela Four Points by Sheraton koji su od izuzetnog značaja za ukupni tuiristički promet u gradu jošp nijesu otvoreni. Predhodna zima, takođe, je bila neuspješna zbog nezapamćeno malo snijega na skijalištima.

Izvor: Vijesti.me

Foto: opstinakolasin.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *