Nema procjene o mogućem povratu ulaganja u Montenegro Airlines

Dodajte komentar

Agencija za zaštitu konkurencije zaključila je u svom godišnjem izvještaju da nema uslova da cijeni usklađenost Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa i prateću analizu iz nekoliko razloga, ali i da u priloženoj dokumentaciji nema procjene o mogućem povratu izvršenih ulaganja, pišu Dnevne novine.

“Dokumentacija podnijeta Agenciji za zaštitu konkurencije, a kojom se dokazuje opravdanost ulaganja u Montenegro Airlines, ne sadrži procjenu o mogućem povratu izvršenog ulaganja i periodu u kojem će biti ostvareno”, navodi se u dokumentu Agencije, koji se od kraja prošle sedmice nalazi u skupštinskoj proceduri.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, odmah nakon formalnog usvajanja, dostavilo je Agenciji za zaštitu konkurencije Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobracaju Montenegro Airlines A.D. Podgorca lex specialis, radi ocjene sa stanovišta državne pomoći.

Uz predlog zakona, Ministarstvo je dostavilo Agenciji analizu opravdanosti ulaganja državnog novca.

U samoj dokumentaclji, kako se dalje dodaje u godišnjem izvještaju Agencije za prošlu godinu, “za sada nijesu ispoštovani suštinski zahtjevi u pogledu testa subjekta u tržišnoj ekonomiji”, odnosno da će doći do “prinosa kapitala u razumnom roku koji će državi obezbijediti povrat ulaganja”.

“A samim tim nijesu obezbijeđeni dokazi da je ispunjen osnovni uslov koji opravdava načelo subjekta u tržišnoj ekonomiji, to jest da bi privatni subjekt na isti način postupao u istoj ili sličnoj situaciji”, navodi se u izvještaju.

S druge strane, ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić je prošle sedmice prilično sigurno ustvrdio da je izvjesno negativno mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije u njihovom konačnom izvještaju po pitanju dodijeljene državne pomoći Montenegro Airlinesu.

Prethodno je Bojanić kritikovao i Agenciju i Montenegro Airlines kazavši da nastavak sastanka sa predstavnicima Montenegro Airlinesa i Agencije za zaštitu konkurencije nije donio ništa novo nastavljeno je prebacivanje i izbjegavanje odgovornosti za stanje u kompaniji.

On je dodao da će Ministartstvo kapitalnih investicija naći rješenje, ali uz konsultacije sa Briselom.

Podsjetimo, Montenegro Airlines je po ovom zakonu očekivao ukupno 155 miliona pomoći od države i pomoć je nesmetano tekla do 3. septembra, kada je Agencija tiho zaustavila primjenu Zakona.

Zanimljivo je da je u rješenju od 3. septembra Agencija za zaštitu konkurencije koristila potpuno isti rječnik. Dodatno u izvještaju stoji sljedeća rečenica koja u najmanju ruku čudi:

“Mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije se ne odnosi na ekonomsku opravdanost ulaganja, već se ukazuje na nepotpunost dokaza na osnovu kojih se može donijeti odluka o primjeni načela subjekta u tržišnoj ekonomiji”.

Opravdano se postavlja pitanje zašto Ministarstvo saobraćaja nije dostavilo Agenciji konkretne dokaze, da li ih uopšte ima i zašto je nekoliko mjeseci tekla igra “gluvih telefona”.

Ministar kapitalnih investicija je najavio mogućnost da se Montenegro Airlines ugasi ukoliko se ne pronađe adekvatno rješenje.

Da je stanje u kompaniji jako loše potvrdio je i direktor Vlastimir Ristić, koji je kazao da su gubici MA za 10 mjeseci 14,9 miliona eura i da kasne plate.

Prema zvaničnim podacima, država je tokom prošle godine pomogla Montenegro Airlines sa 5,5 miliona eura. A odluka o njegovoj sudbini mora biti brzo donesena.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *