Korona kriza ugrozila održivost frizerskih i kozmetičarskih usluga

Dodajte komentar

Kriza COVID-19 ugrozila je održivost privrednika iz djelatnosti frizerskih i kozmetičarskih usluga, poručili su u Uniji poslodavaca.

Oni su kazali da su na sjednici Odbora za frizerske i kozmetičarske usluge u Uniji, postavljeni prioriteti djelovanja Odbora, u skladu sa sagledanim problemima sa kojima se privrednici iz ove djelatnosti suočavaju u praksi.

“Tom prilikom iskazana je i spremnost da se u partnerskom odnosu sa nadležnim organima otvori dijalog koji će za cilj imati rješavanje nepovoljnih okolnosti koje u značajnoj mjeri ugrožavaju
poslovanje naših privrednih subjekata. Riječ je o dugogodišnjim problemima koji se tiču sive ekonomije i nelojalne konkurencije, neuređenosti tržišta, problematičnog poreskog tretmana, a koji su dodatno kulminirali u okolnostima epidemije COVID-19”, rekli su u Uniji.

Prema njihovim procjenama, 50 odsto privrednih aktivnosti u ovoj djelatnosti odvija se na regularan i zakonit način.

“To bi značilo da je udio sive ekonomije na tržištu u kojem poslujemo na nivou od dramatičnih 50 odsto. Na taj način imamo situaciju u kojoj gubi zdrav biznis i državni budžet, a podstiče se nekontrolisano i nezakonito ponašanje na tržištu”, rekli su u Uniji, dodajući da članove Odbora dodatno obeshrabruje inertnost nadležnih organa kod kojih se, osim deklarativne, ne vidi suštinska
riješenost da se ovaj gorući problem stavi pod kontrolu.

Odbor smatra, kako su rekli u Uniji, da je potrebno da se adekvatnim odlukama prate politike koje se prema ovoj djelatnosti sprovode u razvijenim evropskim zemljama, imajući u vidu strateško opredjeljenje Crne Gore ka članstvu u EU.

“Pad prometa koji je epidemija donijela i objektivna nemogućnost privrednika iz ove djelatnosti da nesmetano posluju u novonastaloj situaciji (uz evidentnu neizvjesnost u pogledu daljeg razvoja situacije, kao i registrovani rast nelegalnog poslovanja), svakako ih stavlja na listu ugroženih djelatnosti čija je održivost u velikoj mjeri dovedena u pitanje. S tim u vezi, Odbor frizerskih i kozmetičarskih usluga očekuje da će nadležni državni organi sagledati situaciju u kojoj se privredni subjekti iz ove djelatnosti nalaze i pružiti im adekvatnu podršku koja će omogućiti da se sačuvaju i preduzeća i radna mjesta lica zaposlenih”, zaključili su u Uniji poslodavaca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *