Kompanije „bježe“ sa prestižnih lista na manje uređeni dio tržišta

Dodajte komentar

Zakon o privrednim društvima natjerao je kompanije da “bježe” sa prestižnih lista Montenegroberze (Prime, Standard i Slobodno tržište) i traže da se njihove hartije uvrste na niži berzanski segment jer im to, u krajnjem, omogućava niže troškove, odnosno da imaju tročlani umjesto petočlani odbor direktora.

Dva od pet članova uprave trebalo bi, prema novim propisima, da budu nezavisni, a kompanije koje imaju jednog vlasnika su procijenile da im je to suvišan trošak zbog čega insistiraju na tročlanim odborima direktora. Kod tročlanog borda, jedan član mora biti nezavisni.

Ko prednjači

Novim Zakonom o privrednim društvima (član 4) definisano je društvo od javnog interesa:

“Društvo od javnog interesa je akcionarsko društvo (javno akcionarsko društvo) i društvo sa ograničenom odgovornošću (javno društvo sa ograničenom odgovornošću) koje se osniva u skladu sa ovim zakonom i koje emituje hartije od vrijednosti i druge finansijske instrumente koji su uključeni u trgovanje na regulisanom tržištu u Crnoj Gori ili inostranstvu, na zahtjev emitenta”.

U zahtjevima da akcije kompanija budu na nižem segmentu tržišta – multilateralna trgovačka platforma (MTP ME tržište), saznajemo, prednjače domaće osiguravajuće kompanije i privredna društva sa jednim vlasnikom. Tako će na regulisanom Slobodnom tržištu, sa petočlanim bordom, ostati samo Lovćen osiguranje, u većinskom vlasništvu Triglav grupe. Otvara se pitanje kako osigiravajuće kuće koje brinu o imovini privrede i lica, koje su uspješne i profitabilne kompanije, strogo kontrolisane nisu od “javnog interesa” na berzi.

Potrebna stroža kontrola

Definisano vlasništvo, sa jednim ili svega nekoliko akcionara u kompaniji, po pravilu znači rijetko trgovanje akcijama ili potpuni izostanak trgovanja na berzi.

Direktorica Montenegroberze Milena Vučinić ocijenila je za „Vijesti“ da je činjenica da “pojedina od privrednih društva poput banaka, osiguravajućih društava i sl, upravljajući i kontrolišući veliki dio tržišta i upravljajući životima ljudi i njihovim sredstvima, držeći njihovo zdravlje i živote – polise (osiguravajuće kuće) i sredstva (banke, kreditne institucije), imaju značajan – javni uticaj na cjelokupno društvo”.

“I da njihovo poslovanje treba strogo regulisati upravo zbog toga, a ne zbog činjenice da su im HoV uključene u trgovanje na regulisanom berzanskom tržištu. Poenta Zakona o privrednim društvima je upravo u strožem regulisanju ovakvih društava, a na ovaj način se potpuno obesmišljava”, ocijenila je Vučinić.

Izvor: Vijesti

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *