Knežević i Atlas Grupa od države traže odštetu od preko 500 miliona eura

Arbitražna parnica kojom kompanije iz Atlas Grupe traže od države Crne Gore obeštećenje u visini od preko 500 miliona eura, nastalo flagrantnim kršenjem crnogogorskog i međunarodnog prava, pokrenuta je početkom decembra, dostavljanjem Obavještenja o arbitraži tada odlazećoj Vladi Crne Gore, saopšteno je iz Atlas Grupe.

Kako je u međuvremenu došlo do imenovanja nove Vlade Crne Gore, pravni zastupnici Atlas Grupe su novoj Vladi takođe ponovo dostavili obavještenje o arbitraži, kako bi bila upoznata sa procesom koji slijedi između dr Duška Kneževića i Atlas grupe sa jedne strane i Vlade Crne Gore, te kako bi imala pravičnu mogućnost da na korektan i kvalitetan način prouči parnicu i dokaze koji su dostavljeni.

Obavještenje su pored predsjednika Vlade Crne Gore g. Krivokapića, primili i potpredsjednik Vlade g. Abazović, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava g. Leposavić, ministar finansija i socijalnog staranja g. Spajić, ministar vanjskih poslova g. Radulović, kao i Generalni sekretarijat Vlade.

“Pravni zastupnici dr Duška Kneževića i kompanija Atlas Grupe, te povezanih i oštećenih lica, predvođeni su američkim advokatom, g. Geri Bornom, i uglednom međunarodnom advokatskom kancelarijom Vilmer Hejl (Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr LLP). G. Born je jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za međunarodnu arbitražu, učestvovao je u preko 600 arbitražnih postupaka, uključujući i 4 najveća postupka pred Arbitražnim sudom Međunarodne privredne komore (ICC)”, navodi se u saopštenju Atlas Grupe.

Pored Kneževića odštetu ovim putem traže i kompanije iz Atlas Grupe kao i povezane kompanije i oštećeni klijenti ove grupe. Podnosioci arbitražne tužbe izrazili su nadu da će nova Vlada Crne Gore pokazati više razumijevanja i profesionalnosti u pogledu zahtjeva koje oni imaju.

“U prethodnom periodu pravni tim Duška Kneževića i Atlas grupe je, i to u dva navrata 2019. i ove godine, dostavljao pisma kojima je obavijestio prethodnu Vladu Crne Gore o namjeri da pokrene arbitražnu parnicu u vrijednosti većoj od 500 miliona eura. Predlagano je i poravnanje, ali niko iz Vlade Crne Gore nije našao za shodno da odgovori na ova pisma. Stoga je pravni tim odlučio da se još jednom obrati novoj Vladi Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Pravni tim, u koji su uključeni advokati, pravnici, finansijski stručnjaci i revizori iz Velike Britanije i regiona pripremio je tužbu kojom se traži od Države Crne Gore da Kneževiću i kompanijama iz Atlas grupe isplati štetu nastalu nezakonitim uvođenjem stečaja u dvije banke od strane CBCG.

Arbitražom je obuhvaćena i šteta nastala nezakonitim postupanjem državnih organa u kompleksu Meljine u Herceg Novom.

“Nakon brutalnog upada u Atlas i IBM banku, otimanja imovine i blokade poslovanja svih kompanija Atlas Grupe, dr Duško Knežević je otvorio goruća pitanja korupcije i kriminala u vrhu crnogorske vlasti. Od strane odlazeće vlasti je započeta je nemilosrdna kampanja protiv njega i Atlas Grupe, na čijem je čelu, sa jasnom namjerom da se uruše poslovni kredibilitet i finansijska stabilnost Atlas Grupe i kompanija koje posluju u okviru nje, posebno Atlas Banke i IBM banke, te da se stopira višemilionski projekat Meljine. Pravni tim je u tim postupcima našao višestruke povrede zakona, kojima su uskraćena ili potpuno derogirana prava investitora, koja su zaštićena zakonom i međunarodnim ugovorima koje je potpisala Crna Gora”, navode dalje u saopštenju.

Kako su dodali, kršeći sopstvene zakone, te direktno se miješajući u rad „nezavisnih“ pravosudnih i regulatornih organa, crnogorske vlasti, na čelu sa predsjednikom države, načinile su gotovo nenadoknadivu materijalnu i nematerijalnu štetu g. Kneževiću kao i Atlas Grupi, koja se mjeri stotinama miliona eura.

Check Also

Novi rekord Dow Jonesa, rastu azijske berze

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dostigao istorijski rekord, dok je Nasdaq indeks …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *