Američka vlada planira da ukine anonimnost vlasnicima kriptovaluta?

Dodajte komentar

Jedan od najvažnijih aspekata kriptovaluta sa stanovišta građanskih sloboda jeste da one mogu da pruže zaštitu privatnosti za svoje korisnike.

Američka Vlada sve više preduzima korake da potkopa anonimnost transakcija i uvodi finansijski nadzor tradicionalnog bankarskog sistema u kriptovalute, smatra Electronic Frontier Foundation (EFF), organizacija koja se bavi zaštitiom prava građana u digitalnom svijetu.

Tamošnje odjeljenje za finansijski kriminal (FinCEN) najavilo je uredbu kojom će se zahtijevati od kompanija koje pružaju novčane usluge da prikupljaju podatke o indentitetu svojih korisnika. Uredbom bi od njih bilo zahtijevano da čuvaju te podatke i predaju ih nadležnima u određenim okolnostima, prenosi portal Startit.

Zanimljivo je da se takav propis “ugurao” pred kraj mandata trenutne predsjedničke administracije i da je ostavljen jako kratak period da se o tome komentariše, od svega 15 dana, piše EFF.

Organizacija smatra da na taj način država zapravo ugrožava čitavu jednu industriju i obeshrabruje ljude da koriste njene usluge.

Zatim, za neke kriptovalute poput bitkoina, podaci o transakcijama – uključujući bitkoin adrese korisnika – trajno se evidentiraju na javnom blockchain-u. To znači da ako znate ime korisnika povezanog sa određenom bitkoin adresom, možete prikupiti informacije o svim njihovim bitkoin transakcijama koje koriste tu adresu. Prema tome, zahtjev predložene uredbe da preduzeća za pružanje novčanih usluga prikupljaju identifikacione informacije povezane sa adresama novčanika znači da vlada može imati pristup ogromnoj količini podataka izvan onoga što uredba treba da pokrije.

U organizaciji ukazuju i na to da iako predložena pravila imaju cilj da jednostavno primijene postojeće propise koji uključuju gotovinske transakcije na kriptovalute, oni ignorišu da ovi digitalni finansijski alati djelimično omogućavaju finansijsku privatnost i anonimnost jednaku i možda izvan one tradicionalne gotovine.

S tim u vezi, predloženi propisi dio su većeg zabrinjavajućeg trenda američke Vlade koja finansijski nadzor tradicionalnog bankarskog sistema proširuje na kriptovalute. Ovaj predlog dolazi samo dva mjeseca nakon što je Ministarstvo pravde objavilo svoj Okvir za primjenu kriptovaluta, čime je potpuno jasno stavljeno do znanja da želi da potkopa sposobnost anonimnih transakcija korisnika kriptovaluta.

Finansijski regulatori, očigledno sumnjaju da bilo ko ko pokušava da zaštiti svoju finansijsku privatnost čini nešto protivzakonito. EFF podseća da finansijske evidencije sadrže mnoštvo osetljivih informacija o ličnom životu, uvjerenjima i pripadnostima ljudi. Bez obzira na to, sudovi i zakonodavci dozvolili su široko rasprostranjeni finansijski nadzor u tradicionalnom bankarskom sistemu.

“Kriptovaluta su važne za građanske slobode jer – poput gotovine – omogućava anonimne transakcije. Fotografije sa hongkonških protesta prikazivale su duge redove na metro stanicama dok su demonstranti čekali da kupe karte gotovinom, kako nadležni ne bi mogli da na osnovu elektronske kupovine povežu da su bili na mestu protesta. Ove fotografije podvlače da je bezgotovinsko društvo, društvo za nadzor – i važnost uvoza anonimnosti gotovine u digitalni svijet”, zaključuje EFF.

(Startit.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *