Standard & Poor’s za UNIQA grupu potvrdio rejting „A-“ sa stabilnim izgledima

Međunarodna rejting agencija Standard & Poor’s (S&P) 18. decembra 2020. ponovo je osiguravajućoj grupaciji UNIQA potvrdila  rejting „A-“ sa stabilnim izgledima. Pozitivni faktori u odluci S&P naročito su uključivali snažnu tržišnu poziciju kompanije u Austriji, Centralno-istočnoj Evropi i Rusiji, njenu vodeću ulogu u zdravstvenom osiguranju u Austriji i „odličnu“ adekvatnost kapitala prema kapitalnom modelu S&P Global Ratings.

S&P nastavlja da ocjenjuje UNIQA profil poslovnog rizika kao jak, ističući njenu snažnu poziciju u Austriji i dobru poziciju u Centralno-istočnoj Evropi koja se dodatno poboljšala nakon akvizicije kompanija AXA u regionu. Pored toga, S&P pretpostavlja da će UNIQA uspješno nastaviti da raste u narednih nekoliko godina s obzirom na svoju snažnu konkurentsku poziciju, dobro uspostavljen prodajni kapacitet i diverzifikovan poslovni portfolio  – uprkos izazovnim uslovima zbog pandemije koronavirusa i oslabljenoj privredi.

Štaviše, S&P nastavlja da ocjenjuje profil finansijskog rizika UNIQA grupe kao jak. Rejting agencija ovdje naglašava solidnu adekvatnost kapitala UNIQA grupe. On ostaje na izvanrednom „AAA“ nivou u S&P kapitalnom modelu, čak i nakon akvizije kompanije AXA. Shodno tome, profil rizika UNIQA grupe se kreće od uravnoteženog, raznolikog i stabilnog investicionog portfolija do konzervativne strategije reosiguranja. Po mišljenju S&P, UNIQA slijedi konzervativnu investicionu strategiju, koja se ogleda u činjenici da UNIQA investicije u prosjeku imaju kreditni rejting „A“.

S&P ocjenjuje likvidnost UNIQA grupe kao izuzetnu i shodno tome očekuje da će Grupa biti u stanju da izdrži bilo kakav ozbiljan pritisak likvidnosti.

Check Also

Ekonomija Evropske unije od 16,6 biliona dolara (INFOGRAFIKA)

Evropska unija ima treću po veličini ekonomiju na svijetu, na koju otpada jedna šestina globalne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.