NLB 30. decembra uplaćuje 395 miliona eura za Komercijalnu banku

2 komentara

Slovenački NLB 30. decembra uplaćuje 395 miliona eura za Komercijalnu banku, potvrđeno je za B92.net iz Ministarstva finansija.

Postupak po tom zahtjevu Nove Ljubljanske banke d.d. za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci okončan je 9. decembra, donošenjem rješenja NBS, kojim je data prethodna saglasnost NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva, koje će joj omogućiti 83,23 odsto, odnosno više od 50 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci.

Ovime su potvrđene prethodne izjave ministra finansija Siniše Malog da bi do kraja godine trebalo da bude završen proces preuzimanja Komercijalne banke od strane slovenačkog NLB-a i da će u budžet biti uplaćen iznos od oko 400 miliona eura.

Iz Ministarstva su za portal B92 potvrdili i navode pojedinih medija da će između 9 i 11 sati, 30. decembra, biti potpisan niz dokumenata čime će se okončati transakcija. Potom će biti izvršen i transfer novca.

Preuzimanje Komercijalne banke podrazumeva isplatu kupoprodajne cijene i sprovođenje promjene vlasništva nad akcijama banke u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na osnovu Ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Republike Srbije i NLB.

Pri tome je, objašnjavaju u NBS, rok u kome se transakcija može najkasnije realizovati – do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijskih izvještaja, odnosno revidiranih finansijskih izveštaja NLB-a.

Početkom decembra je stigla i neophodna saglasnost Evropske centralne banke za prezumanje Komercijalne banke koja je dostavljena Narodnoj banci Srbije.

Inače, državi je već isplaćeno oko 60 miliona eura kroz dividendu, a isplata zaostalih dividendi bio je jedan od uslova za zatvaranje transakcije.

Srbija će pored 387 miliona eura za 83,2 odsto akcija u vlasništvu države do završetka preuzimanje Komercijalne banke prihodovati ukupno oko 460 miliona eura.

Od već dobijenih 60 miliona eura ili oko sedam milijardi dinara, 3,7 milijardi dinara odnosi se na ugovornu obavezu da se pola dobiti za prošlu godinu raspodeli kroz dividendu.

Privatizacija Komercijalne banke je deo sporazuma MMF-a sa Srbijom, koji ističe krajem godine.

Na vanrednoj sjednici skupštine akcionara Komercijalne banke 11. decembra smijenjen je Upravni odbor banke i postavljeni su novi članovi.

Što se tiče razrješenja postojećih članova Upravnog odbora banke i donijetih odluka Skupštine o njihovom razrješenju, oni stupaju na snagu, kako je to i navedeno, kumulativnim ispunjenjem određenih uslova.

Ti uslovi se, između ostalog, odnose na realizaciju transakcije promjene vlasništva u banci, odnosno na njeno preuzimanje od njenih novih akcionara.

Razriješena je dosadašnja predsjednica UO Marija Sokić, predsjednik Upravnog odbora banke, kao i članovi Daniel Pantić, Dejan Hadžić, Katarina Šušić, Goran Kneževic i Zoran Jović.

Novi predsjednik UO je Arčibald Kremser, a članovi su Blaž Brodnjak, Ursula Kovačić, Igor Zalar, Marko Jerić, Vesna Vodopivec, Nenad Filipović, Gaj Ričard Stil Stivens i Dragan Ðuričin, objavljeno je na sajtu Komercijalne banke.

Izvor: B92.net

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Top gun cao,
    ne brini jer ce tebe novi vlasnici zadrzati,potreban im je neko za informacije o kolegama. Kod njih ulagivaci najbolje prolaze. Samo budi oprezan,jer oni obozavaju decke koji izgledaju i ponasaju se kao devojcice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *