Hrvati izgradili polarni kruzer vrijedan 106 miliona eura

Novogradnja 487, putnički brod za polarne ekspedicije, koji će dobiti ime “Ultramarine”, prvi je put isplovio u petak iz splitske luke Brodosplit do riječke luke Viktora Lenca.

Tehnološki napredni brod za polarne ekspedicije izgradio je Brodsplit za američku kompaniju Quark Expeditions, koja je dio grupe Travelopia.

– Veći dio broda praktično je izgrađen tokom pandemije koronavirusa. Pušten je u more u maju, što pokazuje sposobnost Brodosplita da izvrši naručeni posao u dogovorenim rokovima, čak i u najtežim uslovima, navodi se u priopćenju Brodosplita.

Nakon usidrenja u Rijeci, brod će se vratiti u splitske vode, gdje će se provesti probne vožnje i završna oprema prije primopredaje, koja će se održati u prvoj polovini februara.

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika, o kojima će brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređenih kabina i javnih prostora, a imaće i nevjerovatan raspon avanturističkih mogućnosti.

Nakon isporuke polarnog kruzera “Hondius” u maju 2019. godine, koji je na veliko zadovoljstvo vlasnika i korisnika uspješno završio jednu arktičku i antarktičku sezonu, ovaj će brod biti još napredniji i novi ponos hrvatske brodogradnje, kažu u brodogradilištu.

Vrijednost broda premašuje 106 miliona eura. Zajam za njegovu izgradnju dao je HBOR, a jamstvo hrvatska vlada.

Ovim brodom Brodosplit jača svoju poziciju na tržištu putničkih brodova dugih i do 200 metara, gdje je konkurentan u niši graditelja vrhunskih polarnih krstaša.

Izvor: Indikator.ba

(Foto, video:Brodosplit)

 

Check Also

5 neobičnih činjenica o šefu Amazona

Ono što zasigurno znate o Jeffu Bezosu, osnivaču Amazona, jeste da je ponovo najbogatiji čovek …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *