Cijena nafte u padu, srebro u fokusu invesitora

Usljed nesigurnosti na tržištu uzrokovanih pandemijom korona virusa, cijene nafte su pale a vrijednost zlata i srebra je rasla. To ne čudi jer je zlato uvjek bilo među najvećim dobitnicima velikih kriza, ali zanimljivo je da srebro polako izlazi iz njegove sjenke i bilježi sve veće interesovanje investitora.

Brent nafta je juče pala za 3,1 odsto na 50,7 dolara po barelu a američka sirova nafta za 2,5 odsto na 47,8 dolara po barelu.

S druge strane, dokazujući da plemeniti metali u turbulentnim vremenima uvjek jačaju, cijena zlata je porasla za 0,85 odsto a srebra za 3,3 procenta.

Srebro u posljednjih nekoliko dana bilježi pojačano interesovanje investitora te se očekuje dalji rast njegove cijene.

Posebno posle vijesti da je američka banka „DŽ. P. Morgan Čejs” u prvoj polovini ove godine prikupila najveću količinu srebra u privatnom vlasništvu – čitavih 600 miliona unci. Trenutno ta količina ukupno vrijedi nešto više od 15 milijardi dolara ali očekuje se da će već u prvim mjesecima naredne godine premašiti vrijednost od 20 milijardi dolara.

U trku za „srebrnim profitom“ nedavno se uključila i londonska bankarska grupa „Standard čarterd“, čija podružnica iz Indije „pokušava da otkupi svaku srebrnu polugu koja se pojavi u ponudi“, piše Sputnik.

Analitičari nemačke „Komercbanke“ predviđaju da će cijena srebra u nekom trenutku tokom 2021. godine porasti za makar 30 procenata, sa potencijalom da obim trgovine ovog plemenitog metala dostigne istorijske rekorde.

I u danskoj banci Saxo Bank srebro je uvršteno među investicije koje bi sljedeće godine mogle donijeti značajne povrate. Njegova bi se vrijednost čak mogla udvostručiti i doseći rekordno visoku vrijednost.

Izvor: Bif.rs

Check Also

ePoslovanje: Šta je to eRačun i zašto nam je potreban

Privredna komora i Asocijacija menadžera Crne Gore organizovale su panel na temu „ePoslovanje: Šta je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *