Rusija i Saudijska Arabija planiraju 74 zajednička projekta

Dodajte komentar

Rusija i Saudijska Arabija pripremile su okvirni plan za razvoj trgovinsko-ekonomske saradnje, a do marta 2021. biće predstavljena 74 nova zajednička projekta čija je realizacija predviđena za blisku budućnost.

Zvaničan dokument bi trebalo da bude potpisan u prvoj polovini naredne godine.

Dogovor je postignut tokom sastanka Aleksandra Novaka, zamjenika ruskog premijera, i ministra energetike Saudijske Arabije Abdela Aziza ben Salmana.

Novak je potvrdio da se u ovom trenutku u Rusiji realizuje 30 projekata uz finansijsku podršku Rijada u visini od dve i po milijarde dolara, kao i da je riječ je o projektima iz oblasti saobraćaja, tehnologije i vejštačke inteligencije.

On je dodao da je Saudijska Arabija za Rusiju strateški partner na Bliskom istoku i podsjetio da je prošle godine bio potpisan program razvoja trgovinsko-ekonomskog razvoja s ciljem da do 2024. godine obim robne razmjene između dvije zemlje dostigne pet milijardi dolara.

“Sa zadovoljstvom smo danas konstatovali da se u odnosu na prošlu godinu naša razmjena povećala za 60 odsto”, rekao je Novak, prenio Sputnjik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *