Raičković: 2020. – godina koju su zajedno potrošili politika i korona

Dodajte komentar

Kraj godine obavezuje da se kratko osvrnemo na privredni ambijent i kada bi me neko pitao da sve sažmem u jednoj rečenici, ona bi bila – 2020. je godina koju su zajedno potrošili politika i korona. Ionako slabašna ekonomija jednostavno je bila prinuđena da traži mogućnosti i puteve opstanka. Udar je bio i više nego snažan, i doveo u pitanje opstanak ogromnog broja preduzeća i radnih mjesta. Zaduženi su i građani i privreda i država, i to je naša realnost. Ne mogu a da ne kažem da je ambijent za preduzetništvo i nove inicijative, više nego destimulativan, kazao je na otvaranju III digitalnog samita DigitalOn Budimir Raičković, predsjednik Asocijacije Menadžera Crne Gore (AMM).

Kako je dodao, pored turizma, pogođene su skoro sve grane crnogorske privrede i ukoliko hitno ne razmotrimo i ne primijenimo set kratkoročnih mjera podrške, posebno malim i srednjim preduzećima, ali i mjera koje će ići u pravcu oporavka i razvoja na srednji i duži rok, strahujemo da posljedice mogu biti još teže.

“Ipak, i pored takve slike, Crna Gora može i mora da objedini sve svoje potencijale i znanja, kako bi zajednički radili na ekonomskom i društvenom oporavku i razvoju. Niti imamo viška kadrova, niti viška resursa, tako da je svaki konstruktivni doprinos jako važan i istih se ne treba apriori odricati. Jednostavno, ekonomija mora pronalaziti i najmanje šanse, a mislimo da je digitalna transformacija i digitalna ekonomija, naša velika prilika. Iskoristićemo je ukoliko brzo i organizovano djelujemo na tom planu”, kazao je Raičković.

Nove tehnologije ne poznaju granice, a limit je samo u onome koliko smo spremni da savremena dostignuća pratimo i primijenimo, dodao je on.

Građanima i privredi pored stimulativnog ambijenta za rad i poslovanje potrebna je efikasna administracija i kvalitetan servis

“Cijenimo da je digitalizacija jedan od bitnih preduslova za to. Asocijacija menadžera će kao i do sada biti konstruktivan partner i u granicama svojih mogućnosti se truditi da doprinese poslovnom i društvenom boljitku naše države. Organizacija samita u ovakvim okolnostima bila je jako zahtjevna ali nismo željeli da odustanemo. Ovo je naš pokušaj da afirmišemo digitalnu transformaciju i sve prednosti koje ona donosi. Izuzetno interesovanje za samit govori da smo i pored niza prepreka, često i nerazumijevanja, istrajali i uspjeli da DigitalOn postane ne samo jedan event, već i događaj koji obilježava kraj poslovne godine i daje nam presjek stanja odnosno rezultata koji su postignuti na planu digitalne transformacije u toku godine”, navodi Raičković.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *