EU i Kina potpisuju investicioni sporazum do kraja godine

Evropska unija i Kina rade na potpisivanju sporazuma o investicijama do kraja 2020. godine koji će evropskim kompanijama omogućiti veći pristup kineskim tržištima. Očekuje se da će sporazum poboljšati i evropsko-kineske odnose.

“Pregovori su u završnoj fazi”, rekao je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Wang Wenbin. Portparol njemačke vlade tada je rekao da je postignut napredak u pregovorima i da je cilj postizanje sporazuma prije kraja godine. Kina je, rekao je, sada posvećenija postizanju sporazuma.

Neimenovani portparol EU rekao je za Reuters da je napredak postignut na inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel. Njemačka predsjedava EU do kraja godine, a ujedno je i najveći evropski izvoznik u Kinu.

Mogući dogovor bi, prema Reutersu, značio veliki napredak za kinesko-evropske odnose, koji su se pogoršali od izbijanja novog koronavirusa u Wuhanu i intervencije kineske centralne vlade u Hong Kongu. Sveobuhvatnim sporazumom o ulaganju većina evropskih kompanija postala bi konkurentnija na kineskom tržištu.

Pregovori o sporazumu zastali su nekoliko puta u šest godina. Prema Briselu, Kina nije održala svoja obećanja da će ukinuti ograničenja za evropska ulaganja, dok kineske kompanije imaju širok pristup evropskom tržištu. Evropska komisija je sporazum opisala kao “ključni alat u rješavanju neravnoteže”.

Navodi iz Pekinga i Brisela predstavljaju veliki zaokret, jer je Privredna komora EU u Kini u junu izrazila sumnju da bi mogli postići dogovor do krajnjeg roka postavljenog prošlog decemba. Drugi neimenovani zvaničnik iz Brisela rekao je za Reuters da se Kina zbog trgovinskih ratova sa SAD-om plaši izolacije na zapadu, jer je i Brisel počeo pooštravati kontrolu nad kineskim ulaganjima u evropske strateške sektore.

Najveća prepreka dovršetku sporazuma o ulaganju povezana je s održivim razvojem, u međuvremenu je rekao visoki zapadni diplomata u Pekingu, napominjući otvorena pitanja na polju rada.

Kina još nije ratifikovala četiri od osam konvencija MOR-a, uključujući Konvenciju o prisilnom radu i pravu na kolektivno pregovaranje. Za njih EU zahtijeva odobrenje prije bilo kojeg trgovinskog sporazuma.

Očekuje se da će i Kina tokom pregovora imati vrlo visoke zahtjeve.

“Oni žele nemoguće stvari. Oni traže otvorenost za kineska ulaganja u evropske sektore koji nisu otvoreni ni za koga, poput energetike, upravljanja vodama i javnog sektora”, dodao je pekinški diplomata.

Izvor: SEEbiz.eu

Check Also

Rekordni rezultat: U Luci Bar pretovarena dvomilionita tona

Luka Bar postavila je rekord u brodskom pretovaru tereta, pa je tim povodom na Terminalu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.