Uskoro razgovori o valorizaciji Robne kuće i Beka

Dodajte komentar

Sjednicu Glavnog grada juče je, tokom odborničkih pitanja, obilježila diskusija o oživljavanju centra grada. I vlast i opozicija saglasne su da je neophodno oživljavanje, ali ne i u načinu rekonstrukcije Trga nezavisnosti.

Odbornik Demokrata Vladimir Čađenović je pitao da li je gradonačelnik razgovarao sa predstavnicima TC “Ražnatović” i zbog čega nije došlo do saradnje Grada i kompanija sa kojima se razgovaralo kada je u pitanju rekonstrukcija objekta “Beko”.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković je odgovorio da su pokušali da utiču pozitivno kako bi se promijenila slika centra grada, objašnjavajući da je DUP “Nova varoš” nevažeći, te da je predlog Grada bio da se ovaj prostor razrađuje kroz izmjene i dopune PUP-a.

“Vlada je donijela odluku o izmjenama, ali ovaj objekat nije bio obuhvaćen, nego tek u julu 2019. godine nakon zahtjeva Grada. I u samoj odluci se navodi: ‘Po inicijativi Grada neophodno je dati uslove za raspisivanje Međunarodnog javnog konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje lokacije Beko sa okruženjem u zahvatu DUP-a Nova varoš’ Ova obaveza je sadržana u programskom zadatku i na današnji dan i kao takva je izričita obaveza za odgovornog planera ovog planskog dokumenta. Zbog toga sam i pominjao zakonske okvire u kojima smo se morali kretati”, odgovorio je Vuković Čađenoviću.

On je istakao da Grad nije u mogućnosti da utiče na izmjene PUP-a, jer je to u nadležnosti MORT-a, ali će nastaviti da pomaže kako bi se došlo do konačnog rješenja.

“Cijeneći značaj ovog pitanja uputili smo inicijativu prema MORT-u i na nekoliko sastanaka pokušali da dođemo do rješenja koje bi omogućilo rekonstrukciju ovog objekta. Kada smo shvatili da bi cijeli ovaj proces mogao da traje predugo, predložili smo izmjene PUP-a, ali je loptica sve vrijeme u dvorištu Vlade. Smatrao sam da nije dobro što gubimo nadležnosti u ovoj oblasti, što sam kazao i prethodnom ministru, jer mislim da mi u Gradu imamo sasvim dovoljno i kadrovskih i drugih kapaciteta da sami mnogo bolj e radimo ove poslove”, istakao je Vuković.

On je podsjetio da su od 31. jula 2018. do kraja te godine uspjeli da usvoje 34 DUP-a, a da je cijele naredne godine usvojeno svega pet ili šest, što će reći da je posljedica toga usporen i razvoj grada i ono što je potencijalno mogao biti razvoj grada.

“Nevažeći planovi direktno negativno utiču na mogućnosti realizacije razvojnih planova”, poručio je Vuković.

Rekontrukcija trga potreba

Čađenović je istakao da je trebalo da se svi usprotive ovom zakonskom rješenju ranije, ali da je bivšoj vlasti odgovaralo da preuzme ove nadležnosti zbog opština na Primorju.

On je naveo da je centar grada u veoma lošem stanju, a da su “Beko” i Robna kuća veliki potencijali koje treba što prije iskoristiti. To je, kako kaže, interes svih i tome mora da se posveti još veća pažnja.

Vuković je kazao da će se rado konsultovati sa odborničkim klubovima, te da Grad nema nikakav poslovni interes u rekonstrukciji objekta “Beko”, ali da je želja da se pomogne u rješavanju ovog problema.

Najavio je da će nakon praznika pozvati šefove odborničkih klubova na konsultacije kada je u pitanju valorizacija centra grada.

On je objasnio i zbog čega se odustalo od rekonstrukcije Robne kuće, navodeći da bi za tu namjenu trebalo nekoliko miliona eura, što sigurno nije isplativo za Grad.

Vuković je poručio i da je rekonstrukcija trga logično rješenje, odnosno da je parking potreba, a da su izabrali najbolje rješenje i da je u pitanju opšti interes.

Odbornik DF Miodrag Bešović izrazio je nezadovoljstvo ovakvim načinom rekonstrukcije Trga nezavisnosti.

Vuković je naveo da nema građanina koji je zadovoljan izgledom glavnog gradskog trga, podsjetivši da su pred izbore građanima obećali rekonstrukciju trga i da neće biti zadovoljni ukoliko to ne realizuju.

“Puno priče je bilo o kvalitetu rada, a kazali smo da je žiri bio sastavljen od vodećih ljudi arhitektonske struke u Crnoj Gori i regionu, koji je dodijelio nagradu autorskom timu koji, između ostalih, sačinjavaju zaposleni u ‘OMI’, jednoj od najpoznatijih američkih arhitektonskih kuća. Napali su nas oni koji su tražili da se trg rekonstruiše i da je sramota da imamo ovakav trg. Rješenja su kritikovana i prije nego što smo ih i vidjeli. Rekonstrukcija bez izgradnje podzemne garaže ne bi imala smisla.

Idejno rješenje koje će se razrađivati do donošenja glavnog projekta podrazumijeva investiciju od oko 12 miliona eura, a to će zavisiti od broja parking mjesta. Možemo i da pozajmimo novac, kao što je uradila Opština Herceg Novi, koja se zadužila zbog tog projekta, ali smo odlučili da to bude privatno-javno partnerstvo, jer smo procijenili da nije pametno da se zadužimo 12 miliona eura. Rješavamo problem bez potrošenih sredstava iz budžeta, a dobićemo oko 700 parking mjesta, nešto što je potreba grada i građana, a ujedno na ovaj način se otvaraju i nova radna mjesta, jer će na ovom mjestu biti i brojni poslovni prostori”, kazao je Vuković.

Bešović je naveo da su se i 2006. godine bunili protiv ovakvog, postojećeg, trga i da su ih i tada iz vlasti napadali da je sve ispolitizovano.

“Ne politizujemo ako imamo drugačije mišljenje. Ne razvija se na ovakav način biznis, ali smo saglasni da centar grada treba i mora da se oživi. Ipak, ne smatramo da je ovo dobar način”, kazao je on.

Takođe, u odgovorima na odbornička pitanja je saopšteno da će CRBC sanirati lokalne puteve, koji su oštećeni tokom radova na autoputu. U pitanju je put Nožice Veruša i regionalni put Lijeva Rijeka Mateševo, čiji su mještani često apelovali da se ove saobraćajnice nalaze u veoma lošem stanju, te da su opasnost za sve učesnike u saobraćaju.

FSCG IZRAZIO SPREMNOST DA IZRADI GLAVNI PROJEKAT ZA ISTOČNU TRIBINU

Odbornik SNP-a Bogdan Božović pitao je zbog čega se nije iskoristila donacija Gradu od 300.000 eura, koja sadrži studiju izvodljivosti sa idejnim rješenjem za izgradnju istočne tribne Gradskog stadiona.

Vuković je istakao da Grad nije primio donaciju u novcu, već u odgovarajućim dokumentima. On je objasnio i da bi mnogo lakše bilo da se gradi novi stadion, nego samo istočna tribina već postojećeg stadiona.

“Nakon usvajanja novog Zakona o planiranju prostora bila je predviđena obaveza raspisivanja javnog konkursa za sportske objekte čija se izgradnja ne finansira iz sredstava donacije. Zbog toga i idejno rješenje nijesmo mogli da dobijemo donacijom”, kazao je Vuković.

On je istakao da Glavni grad ima ponudu Fudbalskog saveza Crne Gore na stolu, koji je spreman da finansira izradu glavnog projekta.

“Nakon toga moramo vidjeti da li je i Vlada, u ovim teškim vremenima, spremna da podrži ovaj projekat. Ako to ne bude slučaj, opet nam ostaje da razmišljamo o nekim alternativnim rješenjima, odnosno o privatno-javnom partnerstvu. U pitanju je mnogo skup projekat. Procijenjena vrijednost tribine sa velikom garažom je oko 16 miliona eura”, istakao je Vuković.

Izvor: RTCG.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *