Švedska sve bliža uvođenju digitalne krune

Dodajte komentar

Švedska je najavila reviziju kako bi proučila mogućnost uvođenja digitalne valute koju je izdala njena centralna  banka. Bivša predsjednica odbora za finansije švedske centralne banke Riksbank Anna Kinberg Batra vodiće reviziju, koja bi se trebala završiti u novembru 2022. godine.

Revizija je posljednji u nizu koraka koje je Švedska preduzela posljednjih godina s namjerom uklanjanja gotovine iz svoje privrede. Još u februaru pokrenut je pilot projekt s konsultantskom kompanijom Accenture plc (ACN) kao tehnološkim partnerom za simulaciju djelovanja e-krune u svakodnevnoj ekonomiji u “izolovanom testnom okruženju”. Riksbank, je, takođe, u posljednjih pet godina objavila niz radova i studija o ulozi koju digitalna valuta kojom upravlja nacionalna banka može imati u društvu, piše Mreža.

Švedska već neko značajnije smanjuje korištenje gotovine drugim oblicima plaćanja, odnosno bezgotivinskim plaćanjima. Procenat gotovinskih plaćanja u zemlji smanjio se s 40% u 2010. na 15% do 2016. godine. Pandemija je ove godine dodatno ubrzala trend: Riksbank procjenjuje da je potrošnja gotovine sada manja od 10% ukupne ekonomije. Od 2018. godine oko 1% švedskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) postojalo je u novčanicama.

U Evropskoj centralnoj banci (ECB) tek su ove godine počeli da razmišljaju o uvođenju digitalnog eura. Izvještaj ECB- a o mogućem izdavanju digitalnog eura objavljeno je 12. oktobra s povezanim savjetovanjem, otvorenim do 16. januara.

Prema ECB-u, digitalni euro učinio bi svakodnevna plaćanja bržim, lakšim i sigurnijim te bi podržao digitalizaciju evropske ekonomije i aktivno podsticao inovacije u maloprodaji. Stoga su ECB i nacionalne centralne banke odlučile da započnu s istraživanjem mogućih prilika i rizika, ali i drugih pitanja poput tehničkih i pravnih implikacija takvog projekta.

Tokom pripremne faze EBC radi na konceptu, započinje praktično eksperimentisanje mogućih dizajna te raspravlja s dionicima na finansijskom i platnom tržištu i međunarodnim partnerima. Sredinom 2021. odlučitće hoće li pokrenuti projekt digitalnog eura. Nakon toga slijedi faza istraživanja zahtjeva korisnika i pružalaca usluga.

Izvor: Mreža, SEEbiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *