Poreska uprava omogućila elektronsku registraciju preduzeća

Dodajte komentar

U cilju dalje modernizacije poslovnih procesa, jačanja servisne funkcije i pojednostavljivanja administrativnih procedura, Poreska uprava sprovodi projekat kojim će biti omogućena registracija privrednih subjekata elektronskim putem, kao i čitav niz elektronskih usluga vezanih za registar privrednih subjekata putem portala eFirma, dostupnog na adresi https://efirma.tax.gov.me.

U okviru prve faze ovog projekta od 25. decembra 2020. godine biće omogućena elektronska registracija jednočlanih društava sa ograničenom odgovornošću za osnivače rezidente uz minimalni kapital od 1€, u kojem su osnivač i izvršni direktor jedno isto lice, uz priloženu elektronski potpisanu dokumentaciju. Pored registracije osnivanja jednočlanih DOO, biće omogućena i elektronska registracija promjene adrese i djelatnosti društva, a sve uz posjedovanje certifikovanog elektronskog potpisa.

Takođe, od 25.12.2020. godine biće uspostavljeni i elektronski servisi naručivanja potvrda koje izdaje CRPS, a to su: izvod i potvrda o aktivnosti. Vlasnik digitalnog certifikata privrednog subjekta moći će da preuzme potvrde koje se odnose na njegovu firmu, bez ograničenja. Takođe, elektronsko naručivanje potvrda je omogućeno i drugim licima, koje će iste dobiti sa zaštićenim ličnim podacima lica u društvu. Elektronski servis je koncipiran tako da se naručena dokumenta mogu dostaviti putem email-a ili putem pošte.

Za početak ovog procesa, omogućeno je upload-ovanje skeniranih dokaza o izvršenoj uplati u korist žiro-računa Poreske uprave i Službenog lista.

Okončanjem cjelokupnog projekta, koje je planirano do sredine 2021. godine, biće uspostavljen sistem za elektronsku registraciju svih vrsta privrednih subjekata, vršenje izmjena registarskih podataka, kao i dodatni servisi kojima će se potreba dolaska u prostorije Centralnog registra privrednih subjekata i čekanja u redovima svesti na minimum.

“Elektronska registracija privrednih subjekata predstavlja najbolju međunarodnu praksu, a ista je i korak naprijed u uklanjanju biznis barijera, unapređenju poslovnog ambijenta i podsticanju domaćih i stranih investicija, pri čemu treba naglasiti da su značaj i potreba elektronskog poslovanja naročito došli do izražaja tokom pandemije virusa Covid19”, navode iz Poreske uprave.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *