Završena kupoprodajna transakcija Komercijalne banke slovenačkoj NLB grupi

U Komercijalnoj banci sve se uveliko priprema za nove vlasnike iz Slovenije. Da je konačno završena transakcija i da je Nova ljubljanska banka, NLB, konačno preuzela domaću finansijsku ustanovu, nagovijestila je nedavna promjena Upravnog odbora Komercijalne banke.

Tada je na vanrednoj sjednici skupštine akcionara Komercijalne banke smenjen Upravni odbor banke i postavljeni su novi članovi, iz NLB banke.

Da je proces preuzimanja okončan, potvrdili su iz Narodne banke Srbije.

Postupak po ovom zahtjevu Nove Ljubljanske banke za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci okončan je 9. decembra, donošenjem Rješenja Narodne banke Srbije, kojim je data prethodna saglasnost NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva, koje će joj omogućiti 83,23 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci.

Kako u NBS kažu, dobijanjem njihove saglasnosti, stekli su se uslovi za realizaciju transakcije – preuzimanje banke, koja podrazumijeva isplatu kupoprodajne cijene i sprovođenje promjene vlasništva nad akcijama banke u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na osnovu Ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Republike Srbije i NLB. Rok u kome se transakcija može najkasnije realizovati je, kako objašnjavaju, do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijskih izvještaja, odnosno revidiranih finansijskih izvještaja NLB-a.

Što se tiče razrješenja postojećih članova Upravnog odbora Banke i donijetih odluka Skupštine o njihovom razrešenju, oni stupaju na snagu, kako je to i navedeno, kumulativnim ispunjenjem određenih uslova, a koji se, između ostalog, odnose na realizaciju predmetne transakcije promjene vlasništva u Banci, tj. na njeno preuzimanje od strane njenih novih akcionara.

Vanredna sejdnica skupštine Komercijalne banke održana je dva dana posle preuzimanja, 11. decembra, a tada je razriješena dosadašnja predsjednica UO Marija Sokić, predsednik Upravnog odbora banke, kao i članovi Daniel Pantić, Dejan Hadžić, Katarina Šušić, Goran Knežević i Zoran Jović. Novi predsjednik UO je Arčibald Kremser, a članovi su Blaž Brodnjak, Ursula Kovačić, Igor Zalar, Marko Jerić, Vesna Vodopivec, Nenad Filipović, Gaj Ričard Stil Stivens i Dragan Đuričin.

Od kada je objavljena vijest, krajem februara, da je Komercijalna banka prodata slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci za oko 450 miliona eura, čekalo se gotovo deset mjeseci i zvanično preuzimanje. Ministar finansija Siniša Mali ranije je najavljivao da će transakcija biti okončana do kraja godine. Kako su ranije u NBS rekli, čekalo se da NLB pribavi sve dokumente da bi dobili saglasnost za preuzimanje.

Sredinom juna NLB banka podnijela je zahtjev Narodnoj banci Srbije za sticanje direktnog vlasništva, a po podnošenju zahtjeva, procenjivana je njegova urednost, odnosno da li su zahtev i podnijeta dokumentacija kompletni i da li su podnijeti u skladu s propisima.

Prije nego što je NBS dala saglasnost, procjenjivana je ispunjenost propisanih uslova koji se odnose na finansijsko stanje, poslovnu reputaciju i strateške ciljeve potencijalnog sticaoca vlasništva u banci. Kako objašnjavaju u NBS, rađena je procjena ispunjenosti svih propisanih uslova u skladu sa Zakonom o bankama, propisima NBS donetim na osnovu tog zakona, internim aktima, procedurama, što predstavlja pravni okvir za odlučivanje o podnetom zahtjevu.

Izvor: Novosti.rs

Check Also

U Herceg Novom do sada ostvareno 86 odsto turističkog prometa

U Herceg Novom trenutno boravi 27.766 gostiju i upoređujući sa istim datumom iz 2019. to …

10 KOMENTARI

 1. Sta ce biti u Crnoj Gori? Bas veliki problem za 200 zaposlenih i njihove porodice koji idu kuci bez naknada.
  Svi kazu kako su njihovi direktori u Podgorici nesposobni i kako su jos dobili bonuse.
  Vjerovatno neki dogovor ” dajte nama, a ostali cao “.
  Nehuman gest!

  • Izvini, u kojem svijetu ti zivis?
   Nema vise komunizma i rada do penzije u istoj firmi…
   Treba da se naucite da svaki dan neko moze da ti kaze da ides kuci…i onda kada se to desi, ne sjekiras se i ne brines…samo izadjes na trziste i nadjes drugi posao…. vjerujem da ste vrlo sposobni i strucni

 2. U normalnom i stvarnom svijetu zivim g-djo ili g-djice top gun.
  Vjerovatno vam hvali “gun” dugo godina pa ste odlutali u nekom drugom svijetu.
  Pogledajte kako je CKB to rijesila.

  • Pise se FALI…..

   Izgleda da niste informisani kako je to CKB rijesila…

   Ps.g-djica i dalje…

   • Top Gun,
    Ckb i Podgoricka su rijesili sa korektnim naknadama koje su isplatili zaposlenima koji su napustili i omogucili im zivot bez siromastva i problema.

    Vi ste vjerovatno bili neki nizi referent, pa su vas vasi nesposobni direktori zbog ulagivanja unaprijedili za nekog sefa. Plus povecanje plate i neki bonus i ne prestajete da im se ulagujete.

    Mislim i da niste g-djica,vec neki momcic koji ima sve osobine devojcice. Odvratno bas!

 3. Ex zaposlena dužina KBBD

  Ostavio je vruću krtolu iz Morakova radnicima u šake, svoje bisage napunio i sa svitom svojih kadrova će da pasaju prema Vladi CG kao nezavisna ekspertska ekipa.

  • Krtola ti je kod Simovica…javi mu se za recept i zaposlenje…on je inace doktor za krtolu tipa kenebek

   • Ex zaposlena dužina KBBD

    Ne daj Bože da nam posao zavisi od Simovića i direktorčića tvoga kalibra. Činjenica da je Kombanka u prvom talasu pandemije koronavirusa jedina kreditirala Vladu u kojoj je Simović bio vice premijer, ukazuje ko je od koga i kada bio zavistan.🤗

 4. Top Gun,
  Ckb i Podgoricka su rijesili sa korektnim naknadama koje su isplatili zaposlenima koji su napustili i omogucili im zivot bez siromastva i problema.

  Vi ste vjerovatno bili neki nizi referent, pa su vas vasi nesposobni direktori zbog ulagivanja unaprijedili za nekog sefa. Plus povecanje plate i neki bonus i ne prestajete da im se ulagujete.

  Mislim i da niste g-djica,vec neki momcic koji ima sve osobine devojcice. Odvratno bas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *