Zatvoren spor sa “Kipsom”: Iz budžeta 4,5 miliona eura

Dodajte komentar

Kancelarija zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava saopštila je juče da je pred ovim sudom zatvoren predmet “KIPS i Drekalović protiv Crne Gore”, po tužbi ove kompanije i njenog vlasnika Rista Drekalovića protiv države.

Njima je dosuđeno obeštećenje zbog odluka bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše, kojim je spriječio da KIPS gradi svoj poslovni centar.

Na pitanje “Vijesti” koliko je novca do sada isplaćeno za obeštećenje i da li postoji još obaveza u budućnosti prema ovoj kompaniji, iz Kancelarije zastupnika je odgovoreno da je do sada isplaćeno četiri i po miliona eura i da nema više obaveza.

“Po osnovu prve presude (meritum) iznosi od 1.500 eura na ime nematerijalne štete i od 7.500 eura na ime troškova postupka i izdataka, isplaćeni su 7. 12. 2018. Po osnovu druge presude (pravično zadovoljenje) iznos od 4.535.595,20 eura je isplaćen 10.7. 2020. godine. U postupku izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava, pored sprovođenja mjera da se isprave utvrđene povrede Konvencije, glavna obaveza svake države je da isplati iznos koji je dosuđen predmetnom presudom. Država Crna Gora je po presudama KIPS isplatila u propisanom roku, o čemu je Odjeljenje za izvršenje presuda Evropskog suda blagovremeno obaviješteno. Takođe, zatvaranjem ovog predmeta ne postoji bilo kakva obaveza za plaćanjem dodatnih iznosa, kao ni za preduzimanjem bilo kojih dodatnih mjera u tom kontekstu”, navedeno je u odgovoru na pitanja “Vijesti”.

Iz Kancelarije je navedeno da je Komitet ministara Savjeta Evrope 3. decembra ove godine donio konačnu rezoluciju o zatvaranju predmeta “KIPS DOO i Drekalović protiv Crne Gore”.

Predmet je pokrenut predstavkom protiv Crne Gore, koju su sudu u Strazburu podnijeli KIPS i njen vlasnik sredinom juna 2006. godine.

Kompanija je 1998. godine potpisala ugovor sa Društvenim fondom za građevinsko zemljište Podgorice, čime je stekla pravo korišćenja nad građevinskim zemljištem od skoro 11.500 kvadratnih metara. Na tom zemljištu je planirana izgradnja tržnog centra i poslovnih prostorija koji je i predviđen detaljnim urbanističkim planom, ali je tadašnji gradonačelnik Miomir Mugoša (DPS) u junu 2005. zabranio dalju gradnju na tom prostoru. Drekalović je, umjesto na Starom aerodromu, tržni centar otvorio na Cijevni krajem 2007. godine.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *