Vrijednost bitcoina preskočila granicu od 22.000 dolara

Dodajte komentar

Bitcoin, najstarija i najpoznatija kriptovaluta, danas se prvi put popeo preko magične granice od 20.000 dolara, prema podacima platforme Coindesk. U trenutku pisanja teksta vrijednost bitcoina iznosi nešto preko 22.000.

Bitcoin je u posljednjih 24 sata porastao ogromnih 14 odsto, postavljajući značajan rekord koji su mnogi entuzijasti kriptovaluta nestrpljivo iščekivali tjednima.

Vrijednost bitcoina naglo je porasla posljednjih nedjelja, kao i vrijednost nekih drugih kriptovaluta. Na nekim drugim razmjenama bitcoin je već premašio vrijednost od 20 000 USD na kraju 2017. godine, ali ne i na najvažnijim.

Bitcoin je kriptovaluta zasnovana na blockchain tehnologiji, koju je 2008. godine izumila osoba ili grupa ljudi pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Njegov ili njihov pravi identitet ostaje nepoznat do danas. Na tržištu je bio ponuđen 2009. godine, kada je bitcoin vrijedio samo nekoliko dolarskih centi.

Na kraju 2017. godine cijena bitcoina, kao i mnogih drugih kriptovaluta, dostigla je rekordno visok nivo. Bitcoin je u to vrijeme vrijedio više od 20.000 dolara, ali je onda pao ispod 10.000 za manje od mjesec dana.

U aprilu ove godine na kriptovalute je uticalo i izbijanje globalne pandemije covida-19, kada je bitcoin pao ispod 4000 dolara. Od tada se, međutim, postupno, ali neprestano ponovo jačao.

Rast se očekivao nakon tzv. prepolovljenja u maju ove godine. Prema stručnjacima, kriptovalutama ide na ruku neizvjesnost na globalnim finanaijskim tržištima, kada je sve više tradicionalnih investitora spremnih da koketiraju s kriptovalutama. Pristalice kriptovaluta vide ih kao sigurno utočište, slično zlatu, kojem investitori usmjeravaju sredstva u vrijeme ekonomskih turbulencija.

Zanimanje za kriptovalute nedavno su iskazali i neki istaknuti investitori, a prihvatile su ga i neke kompanije. Paypal sistem plaćanja nedavno je korisnicima omogućio plaćanje digitalnim valutama, a menadžer imovine Fidelity osnovao je bitcoin fond.

I penzioni fondovi će investirati u kriptovalute

Analitičari kažu da su najnoviji skok cijena podstakli veliki investitori poput Paula Tudora Jonesa i Stanleyja Drakenmillera koji su svoja sredstva “premjestili” u kriptovalute, a tehnološke kompanije poput Squarea i MicroStradejija takođe su se usredotočile na kupovinu bitcoina.

Tako JPMorgan procjenjuje da bi institucionalni ulagači širom svijeta, uključujući penzione fondove, mogli uložiti čak 600 milijardi dolara u bitcoin. Nedavno ulaganje američke osiguravajuće kompanije Mutual Life Insurance u bitcoin u iznosu od 100 miliona dolara najbolje ilustruje potencijal za daljnju potražnju institucionalnih investitora u narednim godinama, napisali su u izvještaju od petka.

To bi moglo uvelike ojačati ulogu bitcoina, doista bismo mogli razgovarati o njegovoj masovnoj upotrebi, bitcoin bi otvorio put od porodičnih kancelarija i kriptovaluta bogatih pojedinaca do jednog od najvećih igrača na finansijskom tržištu.

Naravno, niko nema iluzije da bi osiguravajuća društva i mirovinski fondovi koji imaju konzervativnu politiku (investicijska sigurnost je na prvom mjestu) rizikovali veći ulog, ali neki bi postotak svog portfolija mogli uložiti u kriptovalute, što bi trebalo biti na njihov trošak. Naravno, i to će pozitivno uticati na vrijednost kriptovaluta u dugom roku.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *