Novi Zeland izašao iz recesije povezane s pandemijom

Novi Zeland je i zvanično izašao iz recesije povezane s pandemijom korona virusa nakon što je u trećem kvartalu zabilježio rekordni rast od čak 14 odsto, pokazuju zvanične brojke objavljene u četvrtak.

Novi Zeland je u drugom kvartalu, tokom kojeg je u većem delu bio u lokdaunu, bilježio pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 11 odsto, prenosi Seebiz.

Ministar finansija Grant Robertson rekao je da je dramatičan preokret posljedica uspjeha Novog Zelanda u borbi protiv korona virusa, koji bilježi samo 25 smrtnih slučajeva u zemlji s pet miliona stanovnika.

“Oporavak privrede rezultat je naše odluke da djelujemo snažno i brzo tokom pandemije kovid-19. Planom subvencionisanja plata potpomogli smo preko 1,8 miliona radnika i uložili smo milijarde dolara u infrastrukturu, obuku i otvaranje novih radnih mjesta”, rekao je ministar Robertson.

Prema novozelandskom statističkom institutu, uslužne djelatnosti bile su pokretačka snaga ovog snažnog rasta, s 42,8 odsto povećanjem u maloprodaji, smještaju i prehrambenim uslugama jer su se Novozelanđani nakon uspešnog suzdržavanja vratili gotovo normalnom životu.

Izvor: Blic.rs

Check Also

Ryanair se žalio Sudu EU zbog državne pomoći za Croatia Airlines

Lowcost avio kompanija Ryanair podnio je žalbu Opštem sudu Evropske unije protiv odluke Evropske komisije …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *